Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Μάλιστα, ο χθεσινός τζίρος ήταν μικρότερος και από τη συνεδρίαση… ημιαργίας της περασμένης Δευτέρας 31 Δεκεμβρίου, συνεδρίαση με δύο ώρες μικρότερη διάρκεια. Χθες η αξία συναλλαγών κατήλθε στα μόλις στα 18,47 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη Δευτέρα ήταν στα 21,40 εκατ. ευρώ!
Παράλληλα, το 2018 ήταν το 4ο σερί έτος όπου η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω, καθώς ο μέσος τζίρος έπεσε στα 55 εκατ. ευρώ, έναντι 58,71 εκατ. το 2017, 60,45 εκατ. το 2016, 85,6 εκατ. το 2015 και 127 εκατ. ευρώ το 2014.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Διότι – εδώ και πολύ καιρό – με το… στέγνωμα της αγοράς, οι χρηματιστηριακές εταιρείες που λειτουργούν στο… όριο, πληθαίνουν. Τον κυρίαρχο τζίρο, ως γνωστόν, τον «λυμαίνονται» οι 5-6 μεγάλες του κλάδου, κάποιες άλλες αποκομίζουν ένα μικρότερο κομμάτι που τις κρατά βιώσιμες, ενώ στα χαμηλότερα κλιμάκια, υπάρχει πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, (τουλάχιστον) δύο ΑΧΕΠΕΥ βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση μήνες τώρα, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει ζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση και γενικότερα εξεύρεση λύσης. Υπάρχει κάποια εύλογη ανοχή, η οποία εξαντλήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, ενώ το τελευταίο τρίμηνο, ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις.
Θυμίζουμε πως από τις 90 και πλέον χρηματιστηριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο ελληνικό χρηματιστήριο έως πριν από 8-10 χρόνια, τώρα έχουν πέσει στις 52, με τις περισσότερες να λειτουργούν ζημιές. Μάλιστα, μέσα στις 52 είναι και τα διεθνή remote members, ήτοι ξένοι οίκοι που κάνουν κινήσεις, αλλά και κυπριακές. Αντιθέτως, κάποτε, οι 90 και πλέον ΑΧΕΠΕΥ ήταν αμιγώς ελληνικές.