«Ές αύριον τα σπουδαία »
Η σημερινή τεχνική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν αλλάζει την μακροπρόθεσμη εικόνα της χρηματαγοράς και της Ελληνικής οικονομίας, αποτελεί απλώς μια αναγκαία αναλαμπή στην πρόσφατη πίεση των αποτιμήσεων. Η αυριανή συνεδρίαση θα αποτελέσει τον καταλύτη για το τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα για 3 λόγους.
Η 30η Νοεμβρίου, ως προς το Ελληνικό χρηματιστήριο πέρα από το ημερολογιακό κλείσιμο μήνα, ταυτίζεται και με το ετήσιο κλείσιμο βιβλίων για αρκετούς ξένους θεσμικούς. Κατ΄εξαίρεση φέτος ταυτίζεται και με την καταληκτική ημερομηνία εκροών για τους Δείκτες MSCI των οποίων οι πρόσφατες αλλαγές έπληξαν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο.
Για τις Διεθνείς αγορές η φετινή 30η Νοεμβρίου ταυτίζεται με την 13η σύνοδο των G20 στo Buenos Aires, και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την αποκλιμάκωση του Σινο -Αμερικανικού εμπορικού πολέμου. Τυχόν αποτυχία στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ή ακόμα χειρότερα αύξηση των εμπορικών δασμών, θα επηρεάσει άμεσα & αρνητικά, όχι μόνο τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, αλλά όλο το Διεθνές οικονομικό σύστημα.
Η Ελληνική οικονομία & χρηματαγορά, με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο Διεθνές οικονομικό περιβάλλον, παραμένει έθραυστη. Η Ιταλική κρίση για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος συνεχίζεται, αν και σε χαμηλότερους τόνους λόγω της πίεσης από την συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από την χώρα, αλλά και το υψηλό επιτόκιο του 10-ετούς ομολόγου. Το Αμερικάνικο 10-ετες ομόλογο παραμένει άνω το 3%, παρά τις πρόσφατες υποστηρικτικές δηλώσεις του Powell. Επιπρόσθετα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μεταφέρθηκε ξανά στην περιοχή της Κριμαίας & της Ουκρανίας, μέχρι να επανέλθει στα αλλά ανοικτά μέτωπα.
Μέσα σε όλα αυτά, τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Ο νέος προς κατάθεση προϋπολογισμός συνεχίζει στο ίδιο σκεπτικό υπέρ φορολόγησης και άνευ αντικρίσματος παροχολογίας, διατηρώντας το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,30%. Έτσι επιμελώς αναβάλλεται κάθε προσπάθεια για έξοδο στις αγορές στο απώτερο άγνωστο μέλλον. Οι δημόσιες επενδύσεις για άλλη μια χρονιά υπό εκτελούνται , οι Ιδιωτικοί μισθοί για πρώτη φορά από το 2014 έπεσαν περίπου -3,5%, οι Δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι και μετακλητοί) συνεχίζουν να αυξάνονται και μαζί και το Δημόσιο χρέος, που αισίως έφτασε τα 323,38 δις ευρώ (6/2018). Παρά τις μικρές μακροοικονομικές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρείται το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα και η ανάπτυξη με δυσκολία θα πιάσει τον προϋπολογισμένο στόχο του 2,10% για το 2018.
Το κερασάκι στην εκρηκτική οικονομική ελληνική τούρτα, αποτελούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο που γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας αισίως τα 104 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης) και απομένει ακόμα ο βαρύς φορολογικά Δεκέμβριος. Το πετσοκομμένο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2018, στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου τότε το μακροοικονομικό μέλλον της χώρας εμφανίζεται προβληματικό.
Οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύνατο κρίκο, παρά την σημερινή αντίδραση. Συνεχίζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν άμεσα τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εφευρίσκοντας ευφάνταστες λογιστικές λύσεις όπως την πρόσφατή συγχώνευση Εurobank Grivalia για να ξεφύγουν από την χρονική πίεση που υφίστανται. Η αγορά θέλει χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα. Δεν λύνουν όμως το βασικό τους πρόβλημα τους , που είναι η αύξηση της ρευστότητας (μέσω καταθέσεων ή ταχύτερης είσπραξης- μείωσης των κόκκινων δανείων). Αντίθετα για πρώτη φορά από το 2017 οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος μειώθηκαν κατά περίπου 343 εκατομμύρια . Μην λησμονούμε ότι πριν από λίγα χρόνια ακλούθησαν την ακριβώς αντίθετη στρατηγική, ξεπουλώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν αποτελούσε core business (καθ’ υπόδειξη των εποπτικών αρχών)και μάλιστα εγγράφοντας σημαντικές ζημίες.
¨Έτσι ο δείκτης τραπεζών παρά την σημερινή εκτόξευση του κατά 9%, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τις 465 μονάδες, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. H ζώνη των 475 - 480 μονάδων, αποτελεί την πρώτη αντίσταση. Μόνο διάσπαση τους μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση του επόμενου σημαντικού επιπέδου των 550 μονάδων, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 400 μον. αποτελούν την πρόσφατα δοκιμασμένη γραμμή αμύνης για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.
O Γενικός Δείκτης, με την σημερινή αντίδραση του, πρέπει να κρατήσει το επίπεδο των 618-620 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 640- 650 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, ανοίγοντας την όρεξη των short sellers για τις 590-580 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη ημερήσια διάσπαση άνω των 1630 μονάδων στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να επαναπροσεγγίσουμε την ζώνη αντίστασης των 1650 & 1670 μον. Οι 1590 μον. αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη με επόμενη τις 1550 μον..
Λαμβάνοντας υπόψη ότι την ειδική βαρύτητα της 30ης Νοεμβρίου, ένεκα της ολοκλήρωσης των εκροών σε μετοχές που εξέρχονται από τους δείκτες MSCI, παρά το σημερινό πανηγυρικό κλίμα, αναμένουμε την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης ως φίλτρο ασφαλείας, εφιστούμε την προσοχή των δυνητικών αγοραστών και διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση μέχρι την Δευτέρα..
Επειδή αναφέρουμε συνεχώς, ότι ο εντοπισμός μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιο μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών επενδυτών, θεωρούμε ότι η μετοχή της εταιρίας Μυτιληναίος, μετά την σημερινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών επενδυτών και τις ανακοινώσεις της διοίκησης για τα επόμενα έτη, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μία από τις μακροπρόθεσμες επιλογές για τα επόμενα έτη. Έχοντας διορθώσει πάνω από 30% από τα πρόσφατα υψηλά, η διάσπαση των 7,65€ αποτελεί τεχνικό σημείο εισόδου, λαμβάνοντας υπόψη και την σύμφωνη γνώμη του επενδυτικού σας σύμβουλου.
Συμπερασματικά , «Ες αύριον τα σπουδαία» ή καλύτερα από την νέα εβδομάδα ελπίζοντας ότι η 13η σύνοδος των G20 δεν θα αποδειχθεί «γρουσούζικη»…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr