Παράλληλα συμπληρώνει ότι «Έτσι, η πρωτοβουλία της ΤτΕ για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου ώστε να επιταχυνθεί η μεταβίβαση κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών σε φορέα ειδικού σκοπού είναι σε εξέλιξη. Ήδη δε εξετάζεται από τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός). Την ίδια ώρα, μια άλλη μια ελληνική τράπεζα, η Eurobank, παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της».
«Τα δεδομένα του deal που ομολογουμένως αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα, είναι αξιοσημείωτα και παρά τη συνθετότητα του εγχειρήματος οδηγεί στην ταυτόχρονη υλοποίηση δύο στόχων : την κεφαλαιακή αναβάθμιση της Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia βελτιώνοντας θεαματικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και τη δραστική εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου με τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους από NPEs στο νεοσύστατο SPV που θα προχωρήσει στη διαδικασία τιτλοποιήσεων.» τονίζει ο κ. Τζάνας.
Στη συνέχεια ο ίδιος δηλώνει πως «Η τράπεζα έτσι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών να «αλλάξει σελίδα» και να ασχοληθεί ενεργητικότερα με αναπτυξιακούς στόχους και ιδιαίτερα την διαμόρφωση αυξημένων στόχων δανειοδοτήσεων κτίζοντας τις προϋποθέσεις να αλλάξει το πρόσημο της μέχρι τώρα αρνητικής πιστωτικής επέκτασης. Παράλληλα, το μήνυμα για τις άλλες τράπεζες είναι ότι πρέπει να αναζητήσουν τους δικούς τους τρόπους ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης χωρίς να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, διαδικασία που είναι πιθανό να συνυφανθεί με το σχέδιο της ΤτΕ αφού δεν υπάρχει ιδιώτης βασικός μέτοχος για λύσεις ανάλογες εκείνης που δρομολογείται στη Eurobank».
Ο κ. Τζάνας διερωτάται αν αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα για αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο και απαντά λέγοντας πως «Είναι μάλλον πρόωρο να αποφανθεί κάποιος καταφατικά στο καίριο αυτό ερώτημα ενόσω μάλιστα συνεχίζονται οι αθρόες πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων που θα ολοκληρωθούν στις δημοπρασίες της συνεδρίασης της Παρασκευής σε ανταπόκριση της επιβεβλημένης αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Υπό προϋποθέσεις ωστόσο και στο βαθμό που δρομολογηθεί η εξυγίανση όλων των χαρτοφυλακίων των συστημικών τραπεζών με τις ευρωπαϊκές αρχές να έχουν βαρύνοντα ρόλο στο σχετικό εγχείρημα, είναι πιθανό να υπάρξει ένας «διαφορετικός Δεκέμβρης» με την τεχνική ανάλυση να συνεχίζει να οριοθετεί την περιοχή των 620 μονάδων ως όριο αντίστασης αλλά και των 580 μονάδων ως όριο στήριξης. Επί του παρόντος, η νευρικότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα αποτυπώνει την εναλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας από αρνητική σε θετική και το αντίθετο».
Κλείνοντας αναφέρει «Στο μεταξύ το διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να έχει δεδομένα που τροφοδοτούν τις αναταράξεις. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ενέκρινε το σχέδιο για το Brexit με τη Βρετανική Βουλή να έχει τώρα το λόγο. Η γερμανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα με τους δείκτες να επιδεινώνονται. Όμως, η αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών δείχνει να αποκλιμακώνεται καθώς διαφαίνεται ότι οι Ιταλοί υποχωρούν στις θέσεις τους για τον προϋπολογισμό, με ευεργετικές συνέπειες στα πολυετή ομόλογα, τα ιταλικά αλλά και τα συνδεδεμένα με αυτά ελληνικά (στο 4,30%-4,40% τα 10ετή). Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το αποτέλεσμα του G20 στο τέλος της εβδομάδος με τη συνάντηση Τrump και Xi να καθορίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τις εμπορικές σχέσεις. Παραμένει επομένως το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών για τις αγορές με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις τους…»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr