Πέρα από την εγχώρια εξαιρετικά μεγάλη ζημιά σε όλη την αγορά, οι θεσμικοί φορείς, διακρίνουν ότι εξίσου μεγάλο πλήγμα έχει προκληθεί στο προφίλ της χώρας στο εξωτερικό από αυτή την ιστορία, σε μια συγκυρία που το focus δεν έχει φύγει από την Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που χθες, οι τρεις πιο ισχυροί χρηματοπιστωτικοί φορείς της χώρας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν πλατφόρμα με 14 προτάσεις για την Εταιρική Διακυβέρνηση, τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων και τη διαφάνεια στις διοικήσεις τους.
Κοινό συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου η οποία είχε αρκετό ενδιαφέρον, είναι ότι τεράστια ευθύνη για τέτοιες περιπτώσεις φέρουν οι ορκωτοί λογιστές και γι' αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους, ώστε να ελέγχονται και αυτοί πιο αποτελεσματικά, πιο συχνά και να έχουν μικρότερη – σε διάρκεια – θητεία σε μια επιχείρηση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε μεταξύ άλλων πως «η τήρηση σύγχρονων και αυστηρών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί καθημερινή πρόκληση για όλους μας. Πρωτίστως αποτελεί στοίχημα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και οι ορκωτοί. Οι ορκωτοί πρέπει να εκπαιδεύονται και να ελέγχονται», επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις μεταξύ των οποίων ότι «οι ευθύνες να καταλογίζονται και στους ορκωτούς ελεγκτές, γιατί όπως στην Folli Follie κανένας δεν τους έχει αγγίξει, ενώ πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στις αμοιβές των ελεγκτών και να μην είναι ισόβιοι και ανεξαρτησία των μελών των Δ.Σ.. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επέκταση των δειγματοληπτικών ποιοτικών ελέγχων της ΕΛΤΕ στο έργο των ορκωτών ελεγκτών (στη FF Group δεν έγινε κανένας έλεγχος για 17 χρόνια)».
Επιπλέον, ο κ. Καραμούζης ζήτησε «να εξεταστεί η ευθύνη των ορκωτών σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας και δόλου, η ευθύνη των ορκωτών ελεγκτών, να επεκτείνεται στην ατομική τους περιουσία, ενώ δεν θα πρέπει να είναι ισόβιοι, αλλά πρέπει να ανανεώνονται όπως προβλέπει ο νόμος για τις εισηγμένες και τις μη εισηγμένες, σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε 5 χρόνια)».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι «πρέπει να επεκταθεί και στις μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες η διαφάνεια στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές», ενώ γνωστοποίησε πως σύντομα οι Τράπεζες θα εντάξουν στην πιστοδοτική πολιτική τους, ως κριτήριο αξιολόγησης και τιμολόγησης του πιστοδοτικού αιτήματος αν η εταιρεία καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες εταιρικής διακυβέρνησης.
Τέλος, ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε πως «πλέον σε όλη την Ευρώπη η εταιρική διακυβέρνηση μπαίνει στο DNA των επιχειρήσεων, καθίσταται ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αναζητούν οι υποψήφιοι επενδυτικές και μέτοχοι. Όσο πιο μεγάλη διαφάνεια έχει μια επιχείρηση προς τους μετόχους – συνεργάτες της, τόσο πιο ελκυστική καθίσταται. Και η εταιρική διακυβέρνηση είναι πρώτιστο ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr