Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν, δηλαδή από Τετάρτη έως Παρασκευή οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις, χάνοντας έως και 21% της αξίας τους, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε έως και 13%.
Όλη η αγορά… προσκύνησε την ετυμηγορία του MSCI. Βεβαίως, κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια, τα λεγόμενα «παθητικού» προσανατολισμού (ασφαλιστικά ταμεία, συνταξιοδοτικά κ.λπ.) τα οποία επενδύουν με γνώμονα το δείκτη αυτόν, όπως και το δείκτη FTSE Russell. Όμως, ποτέ δεν πρέπει να είναι θέσφατο η συμμετοχή – ή μη μη συμμετοχή – μιας μετοχής στους εν λόγω δείκτες.
Και τούτο διότι – θυμίζουμε – έως ότου «σκάσει» το σκάνδαλο με τη Folli Follie, η μετοχή είχε… περίοπτη θέση στο δείκτη MSCI Standard Greece! Εδώ και χρόνια αποτελούσε μέλος της… ελίτ του Χ.Α. αλλά και της ελίτ του συγκεκριμένου δείκτη; Ποια; Η Folli Folllie που – όπως αποδείχτηκε – περιέφερε έναν απολύτως κάλπικο ισολογισμό, που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.
Ναι, μπορεί η συγκεκριμένη εταιρεία να είναι μια… εξαίρεση και μια «τρύπα» του συστήματος, όμως την ίδια ώρα και μόνο η ύπαρξή της, πιστοποιεί ότι το σύστημα είναι… διάτρητο.
Πέραν αυτού, δεν χρειάζονταν η ελληνική αγορά την ετυμηγορία του δείκτη της MSCI για να καταλάβει ότι οι τράπεζες έχουν πολύ μειωμένη κεφαλαιοποίηση, άρα (κάποια στιγμή) αυτό θα είχε επίπτωση στο διεθνές επενδυτικό προφίλ τους…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr