Εμπορικός πόλεμος, γεωπολιτικές εξελίξεις (κρίση με τη Σαουδική Αραβία), προβληματισμός για τους κολοσσούς της τεχνολογίας, «μάχη» για το πετρέλαιο, αλλά και η συνεχιζόμενη κόντρα της Κομισιόν με την ιταλική κυβέρνηση για την πρέπουσα οικονομική πολιτική, ήταν οι κύριες αιτίες που έφεραν μεγάλη πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες το μήνα που έφυγε.
Για τον Dow Jones ήταν ο χειρότερος μήνας της διετίας καθώς έχασε το 5,1% της αξίας του κάτι που είχε να γίνει από το Γενάρη του 2016, ενώ για τον S&P 500, ήταν ο χειρότερος μήνας της 7ετίας, ήτοι από το Σεπτέμβριο του 2011, καθώς ένας τόσο «βαρύς» δείκτης, υποχώρησε κατά 6,90%.
Ο δείκτης Nasdaq, της υψηλής τεχνολογίας, υποχώρησε κατά 9,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2008 και την εποχή της Lehman Brothers, δηλαδή τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 10ετίας! Οι λόγοι της πτώσης και σημαντικής αποδόμησης των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας, είναι πολλοί και σύνθετοι.
Κατ’ αρχήν, ήταν έτσι κι αλλιώς σε ιστορικά υψηλά, καθώς είχε προηγηθεί φρενίτιδα ανόδου, μέσα από το πιο μακρόσυρτο και «γεμάτο» bull market όλων των εποχών. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι οι εν λόγω εταιρείες της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, δείχνουν να… ενηλικιώνονται και να έχουν (και) κάποια προβλήματα.
Τα κράτη βάζουν κάποιους περιορισμούς, επιβάλλοντας (εύλογη) φορολογία σε εταιρείες όπως η Google που έως τώρα λειτουργούσε εντελώς εκτός… συστήματος. Επίσης, η αγορά ωριμάζει με ό,τι συνεπάγεται αυτό, υπάρχουν διοικητικά και άλλα προβλήματα (κρίση στο Facebook με τις παραιτήσεις των ιδρυτών του Instagram προ δύο μηνών και του WhatsApp τον περασμένο Απρίλιο) και γενικώς μια μερική αναδίπλωση στον «τυφλό» ενθουσιασμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr