«Τρύπα» ενός δισ. δολαρίων στο τζίρο από την Ασία, ο οποίος είναι κατά εννέα και πλέον φορές χαμηλότερος και ταμιακά διαθέσιμα από 296 εκατ. που παρουσιάζονταν, σε μόλις στα 6,4 εκατ. δολάρια, είναι ευρήματα… μη συμβατά με καμιά ευνομούμενη χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά.
Μιλάμε για μνημειώδη… απάτη, τέτοια που σε αυτό το μέγεθος και αυτή τη διεθνοποίηση, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στην ελληνική επιχειρηματική αγορά.
Θυμίζουμε πως ο όμιλος Folli Follie ήταν ένας από τους πλέον προβεβλημένους και… λαμπερούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, μέλος του FTSE 25, άρα της ελίτ του Χ.Α., μέλος των δεικτών του MSCI, άρα αποδεκτός και διεθνώς, με δεκάδες θυγατρικές, δύο ομολογιακά δάνεια και σημαντικά placement!
Η ετυμηγορία της Alvarez & Marshal δικαίωσε τους φόβους όλης της αγοράς που εξ αρχής είχε δείξει την ανησυχία της, ενώ επιβεβαίωσε κατ’ απόλυτο τρόπο το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM), που με την έκθεσή του στις αρχές Μαΐου, επέφερε τρομερό ρήγμα σ’ όλη την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.
Οι αναλυτές του QCM έγραφαν τότε για ψευδή στοιχεία και «κούφια» εταιρεία, πρωτίστως για τις δραστηριότητες στην Ασία αλλά και ευρύτερα, ενώ τα στοιχεία της μελέτης της Alvarez & Marshal έρχονται να επιβεβαιώσουν με το παραπάνω, όλες τις δυσμενείς εκτιμήσεις.
Πλέον, οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα είναι ακόμη πιο ραγδαίες αλλά και δραματικές. Το πόρισμα ήδη παραδόθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η Ernst & Young θα το ενσωματώσει με τα εγχώρια στοιχεία ώστε να εκδώσει τον καινούριο – ενοποιημένο – ισολογισμό ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει επίσης πολύ σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις.
Άλλωστε, εφόσον υπήρξαν τέτοιες πρακτικές στην Ασία, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ή να υποστηρίξει ότι δεν υπήρξαν παρόμοιες κινήσεις και στις υπόλοιπες 25 περίπου θυγατρικές του ομίλου; Βεβαίως, εδώ που έχουμε φτάσει, λίγη σημασία έχει τι θα δείξει ο νέος ισολογισμός.
Και τούτο διότι η συνέχεια για την εταιρεία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ θα τεθεί ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας, δεδομένου ότι η ρευστότητα εξαντλείται, όπως εμμέσως παραδέχτηκε και χθες η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, στο δικαστήριο για την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές στις 12 Σεπτεμβρίου, τα στελέχη και η υπερασπιστική ομάδα της Folli Follie τόνισε με έμφαση ότι «το 60% περίπου του κύκλου εργασιών του ομίλου έρχεται από τις δραστηριότητες στην Ασία»!
Δεδομένων των νέων στοιχείων, εξυπακούεται ότι πλέον μιλάμε για μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για την επιβίωση της εταιρείας. Άλλωστε, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το μπαράζ των διεκδικήσεων από ομολογιούχους, προμηθευτές, και συνεργαζόμενους πάσης φύσεως...
Τι δείχνουν τα ευρήματα της Alvarez & Marshal
Τα ευρήματα της εταιρείας Alvarez & Marshal μαρτυρούν πρωτοφανείς αποκλείσεις από τους… επίσημους ισολογισμούς, άρα και τις επίσημες παρουσιάσεις σε αναλυτές, σε επενδυτές, σε roadshows και σε κάθε άλλη επενδυτική εκδήλωση.
Τα έσοδα από την Ασία είναι μόλις 116,8 εκατ. δολάρια, ήτοι περίπου εννέα φορές χαμηλότερα από το 1,112 δισ. δολάρια που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, που αποσύρθηκε. Επίσης, όχι μόνο δεν υπήρχαν τα κέρδη των 316,4 εκατ. δολαρίων που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, αλλά υπήρξαν ζημιές 44,7 εκατ. ευρώ!
Παράλληλα, τα τραπεζικά διαθέσιμα στην Ασία είναι μόλις 6,4 εκατ. δολάρια, έναντι 296 εκατ. δολάρια που ανέγραψε ο ισολογισμός, ενώ οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 260,9 εκατ. δολάρια, ενώ στον ισολογισμό του 2017 αναφέρονταν μόνο 144,5 εκατ.
Οι εμπορικές απαιτήσεις από τις δραστηριότητες στην Ασία είναι μόλις 99,1 εκατ. δολάρια από 718,9 εκατ. δολάρια (!!) που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, οι... άλλες πληρωμές – προκαταβολές είναι μόλις 7,56 εκατ. έναντι 310,7 εκατ. δολάρια που ανέφερε ο ισολογισμός. Τέλος, τα αποθέματα είναι μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφάνιζε η εταιρεία!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr