Μάλιστα, όπως επισημαίνει, στις 45 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη για την χρήση του 2017 έως τώρα, οι 38 είναι κερδοφόρες εκ των οποίων οι εφτά παρουσιάζουν επιστροφή από ζημιογόνες χρήσεις.
Ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 12% στα 44,6 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 8,3% στα 6,16 δισ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία είναι στα 2,4 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 151%.Η συμμετοχή στην κερδοφορία από την παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σημαντική αφού αφορά 941 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Χατζηδάκη, εξαιρουμένων των τραπεζών οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες έχουν υπερβεί το κατώφλι των 2 δισ. ευρώ (+16,2%) έως τώρα.
Έτσι, έως το τέλος Απριλίου που λήγει η σχετική προθεσμία αναμένονται οι θετικές συνεισφορές από εταιρίες με υψηλό ειδικό βάρος και ικανοποιητικό ως τώρα εννεάμηνο (Folli Follie, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ κ.α.), είναι πολύ πιθανό οι εισηγμένες να μείνουν σε κερδοφορία πάνω από τα 2 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2009!
Επισημαίνεται ότι πέρυσι η επίδοση του συνόλου των εισηγμένων είχε διαμορφωθεί στα 8,6 δισ. ευρώ για τα λειτουργικά αποτελέσματα και 1,04 δισ. ευρώ στα καθαρά κέρδη.
Εξαιρουμένων των τραπεζών τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ. Σε άλλες επιδόσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον η καθαρή θέση είναι μειωμένη κατά 11% επηρεασμένη κυρίως από συναλλαγματικές διαφορές που περνούν απευθείας στα κεφάλαια καθώς και από διανομές κεφαλαίων που έλαβαν χώρα εντός του 2017.
Σε ότι αφορά τον δανεισμό παρατηρείται αύξηση κατά 8,2% ως απόρροια κυρίως των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, σημειώνει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr