Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτό το διάστημα περίπου 75 μονάδες από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 895,64 μονάδων της 1ης Φεβρουαρίου ή σε ποσοστό 8,2%.
Μάλιστα, πλέον το Χ.Α. πλησιάζει να απωλέσει όλα τα κέρδη του 2018, παρ’ ότι, θυμίζουμε, αυτά έφτασαν περίπου στο 10% στα τέλη Γενάρη σε επίπεδο Γ.Δ. και αρκετά υψηλότερα σε κάποιους τίτλους του Large Cap με πρώτη τη ΔΕΗ που κέρδισε τον πρώτο μήνα του έτους σε ποσοστό 64%!
Η αλλαγή του σκηνικού ασφαλώς αρχικά επιβλήθηκε από τη διεθνή διόρθωση και τη γενικευμένη αλλαγή πλεύσης στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, όμως πλέον και εγχώριοι παράγοντες επιδείνωσαν την εικόνα και την ψυχολογία της αγοράς.
Η εγχώρια πολιτική σκανδαλολογία ασφαλώς και δε λειτουργεί εποικοδομητικά στο επενδυτικό κλίμα, ενώ και το timing της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου δεν ήταν το κατάλληλο. Η έξαρση της σκανδαλολογίας πλήττει την αγορά διαμορφώνοντας ένα ακραία νοσηρό και τοξικό κλίμα, που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί την οικονομία και το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τζίρος στις δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έχει μειωθεί σε σχέση με τα στάνταρ προηγούμενων ημερών. Τη Δευτέρα ο τζίρος κατήλθε στα 50,22 εκατ. ευρώ, όντας ο μικρότερος των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 58,49 εκατ. ευρώ.
Η ανησυχία αρκετών διαχειριστών και funds που εδρεύουν στο Λονδίνο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο δημόσιο βίο της χώρας είναι εντονότατη και αυτό – κατ’ αρχήν – μαρτυράται από την παύση νέων πρωτοβουλιών στο Χ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr