Και γράφουμε για στρέβλωση, δεδομένου ότι η αγορά βρίσκονταν – και εξακολουθεί να βρίσκεται – σε υπερπουλημένα επίπεδα. Όταν μια αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, τότε δύναται να βγάλει αντίδραση – είτε μιας, είτε περισσότερων συνεδριάσεων – η ένταση της οποίας βέβαια εξαρτάται από σύνθετους παράγοντες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. προέρχονταν από αξιοσημείωτο πτωτικό σερί, έχοντας κλείσει σε οκτώ συνεδριάσεις πτωτικά στις εννέα που είχαν γίνει έως την Παρασκευή, με συνολικές απώλειες 8,15% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη!
Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις τρεις ανοδικές και οκτώ πτωτικές, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 24,31%!
Επίσης, παρά την αντίδραση της Παρασκευής, η περασμένη εβδομάδα ήταν λίαν αρνητική για το Χ.Α. συνολικά, μιας και ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 3,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταποντίστηκε σε ποσοστό 8,30% το 5ήμερο!
Έτσι, σε επίπεδο έτους, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη που είχαν ξεπεράσει το 30% στα μέσα της χρονιάς, πλέον διαμορφώνονται μόλις στο +10,7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρ’ ότι έως τα μέσα Ιουλίου κέρδιζε περί το 25% το 2017, πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 23,45% το 11μηνο!
Τα στατιστικά στοιχεία, μπορεί να είναι κάπως… ξερά και να κουράζουν, όμως, όταν μιλάμε για αγορές, είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Η ελληνική αγορά λοιπόν ήταν και είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα. Το αν αυτό θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί με συνέχεια της αντίδρασης, είναι κάτι που εξαρτάται από περισσότερους παράγοντες, πέραν των… τεχνικών δεδομένων. Πάντως, αν δεν υπάρξει κάτι δυσμενές σε Ελλάδα και Ευρώπη, υπάρχουν οι προοπτικές για συνέχιση της αντίδρασης…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr