Αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι με τζίρους… συντήρησης, όπως είναι τα 40 και τα 45 εκατ. ευρώ, η αγορά δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο, οπότε εύλογα «σέρνεται» στη γνώριμη περιοχή των τελευταίων τριών μηνών, ήτοι μεταξύ των 730-765 μονάδων.
Την Παρασκευή, ο Γ.Δ. έκλεισε σε νέο χαμηλό έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που είναι το μεγάλο βαρίδι της αγοράς έκλεισε σε νέα χαμηλά οκτώ μηνών!
Το δυστύχημα για την ελληνική αγορά είναι ότι μέσα στο συφερτό της τραπεζικής απαξίωσης, «καίγονται» ακόμη και καλές ειδήσεις, όπως τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν όμιλοι όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean Airlines και Coca Cola HBC, ο φθηνός δανεισμός στο ομόλογο της Τιτάν κ.α.
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει παραδοθεί πλήρως στην ανησυχία κατ’ αρχήν για τον τραπεζικό κλάδο που βρίσκει διαρκή προσκόμματα στην προσπάθεια να τρέξει διαδικασίες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων, συμπαρασύροντας μοιραία και την υπόλοιπη αγορά, πολλές φορές άδικα.
Τη στιγμή που μη τραπεζικοί όμιλοι δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα στην κρίση, εντούτοις κανένα momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, τόσο λόγω των τραπεζών, όσο και λόγω της πολεμικής κατά των επενδύσεων.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε πτώση σε ποσοστό 3,86%, ο FTSE 25 απώλεσε το 4,25% της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 11,91%, ανεβάζοντας την πτώση του το 2017 στο 17,53%!
Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, «με το υφιστάμενο μείγμα νέων και με την διαφοροποίηση - κυρίως λόγω αποτελεσμάτων -κάποιων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μην μπορεί να αλλάξει επίπεδα συνεχίζοντας για 5η συνεχόμενη εβδομάδα την κίνηση του εντός των συνήθων επιπέδων διαπραγμάτευσης».
Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα ο αναλυτής επισημαίνει ότι «τα… άσχημα νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην πρόσφατη καθοδική κίνηση διασπάστηκαν τόσο ο κινητός μέσος των 30 όσο και των 200 ημερών με τους δύο δείκτες να γυρίζουν σε θέση πώλησης.
Βέβαια το φαινόμενο των συνεχών διασπάσεων και των διαδοχικών σημάτων δεν είναι νέο, το καλοκαίρι του 2016 ο Γενικός Δείκτης είχε παρόμοια συμπεριφορά σε μια παρατεταμένη αναμονή στα επίπεδα των 550 μονάδων. Η αναμονή επομένως λόγω των ισχνών τζίρων είναι το επικρατέστερο σενάριο για αυτή την εβδομάδα, με τις τράπεζες να αποτελούν πλέον τον οδηγό για τάση, ρευστότητα και ψυχολογία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr