Ο μήνας φεύγει με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη μείωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών που από τα 71 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Σεπτέμβρη κατήλθε κάτω από τα 40 εκατ. τον Οκτώβριο, δηλαδή κάτω ακόμη και τα 41 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του Αυγούστου!
Μια επιβεβαίωση της εικόνας εγκατάλειψης της αγοράς από τους σοβαρούς ξένους, ενώ εξαιρετικά περιορισμένο ήταν και το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη.
Ο Γενικός Δείκτης έχει υψηλό μήνα στις 765,72 μονάδες και χαμηλό (… έως τώρα) στις 734,52 μονάδες, δηλαδή έχει κάνει μια διαδρομή μόλις 31 μονάδων, με πληθώρα συνεδριάσεων να είναι εντελώς flat και αδιάφορες.
Το τελευταίο κλείσιμο του Σεπτέμβρη ήταν στις 755,61 μονάδες, οπότε αν δεν πιάσει αυτά τα επίπεδα έως αύριο ο Γ.Δ., τότε ο μήνας θα είναι αρνητικός. Φυσικά, ελάχιστη σημασία έχει αυτό μπροστά στην ευρύτερη… ζημιά από την απαξίωση των συναλλαγών και την για έναν ακόμη μήνα μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών.
Και όλα αυτά, η ελληνική αγορά τα παρουσιάζει εν μέσω παγκοσμίου πάρτι στις αγορές, που συνεχίζουν σ’ ένα ιστορικό bull market, με αλλεπάλληλα ρεκόρ και φρενίτιδα σ’ όλα τα επίπεδα.
Ο δείκτης – οδηγός του παγκοσμίου momentum, o Dow Jones οδεύει ήδη προς τις 23.500 μονάδες, ο Xetra Dax (ο δείκτης του σημαντικότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου) ξεπέρασε και τις 13.200 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είναι πάνω από τις 7.500 μονάδες, ο Cac 40 στο Παρίσι προς τις 5.500 μονάδες ενώ σε υψηλά 21 ετών βρίσκονται και οι δείκτες της Ασίας!
Νούμερα που έως πριν από μερικούς μήνες, φάνταζαν απίστευτα! Και όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει κολλημένο σε χαμηλά πενταμήνου, με τις τράπεζες κοντά σε χαμηλά εφτά μηνών!
Παρ’ ότι αύξηση του συστημικού ρίσκου χώρας δεν καταγράφεται, δεν υπάρχει δηλαδή κλιμάκωση στην αγορά ομολόγων που παραμένουν σε ακινησία, με το 10ετές ομόλογο σταθερά από τον Μάιο στο 5,50% με 5,60%, εντούτοις το Χ.Α. δεν ελκύει νέα κεφάλαια ούτε ελάχιστη από την παγκόσμια «πίτα» των κεφαλαίων.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές λοιπόν ότι οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο και την πραγματική τους κεφαλαιακή κατάσταση από τούδε και στο εξής, είναι η κύρια αιτία της… αναξιοπιστίας της αγοράς.
Γιατί, επαναλαμβάνουμε ότι πολλά blue chips όπως Coca Cola HBC, Motor Oil, Μυτιληναίος, διαπραγματεύονται ωσάν ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις 3.000 μονάδες! Δεκάδες ακόμη μετοχές του Χ.Α. βρίσκονται σαν ο Γ.Δ. να βρίσκεται στη ζώνη των 2.500 – 3.000 μονάδες, δείχνοντας πόσο κακό κάνουν στη… βιτρίνα και στην εικόνα ελκυστικότητας της αγοράς οι τράπεζες.
Γιατί, καλώς οι κακώς, οι επενδυτές, έλκονται σε μια αγορά παρατηρώντας την εικόνα του Γ.Δ. που είναι και ο «κράχτης». Μεγάλη ευθύνη πάντως για το πόσο καλή… ανάγνωση έχουν οι επενδυτές από τη μια αγορά, έχουν τόσο οι αναλυτές και οι χρηματιστές, όσο και όσοι δημοσιογράφοι καλύπτουν αυτό το χώρο, έχοντας χρέος να ενημερώνουν πλήρως και σφαιρικά για το σύνολο της αγοράς, το σύνολο των μετοχών και όχι μόνο για 10-15 προβεβλημένα χαρτιά των ξένων…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr