Μια άλλη ένδειξη έρχεται από το μέτωπο των spreads μεταξύ των αποδόσεων των εταιρικών και των κρατικών ομολόγων. Και σε αυτήν την περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν πως η όρεξη για ρίσκο έχει «κοπεί» μόνο προσωρινά. Σύμφωνα με την Merrill Lynch, το spread των ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά έχει αυξηθεί μόνον κατά 2 μονάδες βάσης δείχνοντας πως τα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα.
Σημειώνουμε ότι, από τις 27 Φεβρουαρίου λοιπόν, ο χρυσός έχει χάσει πάνω από 5% και το δολάριο έχει χάσει έδαφος έναντι όλων σχεδόν των βασικών νομισμάτων. Εάν λοιπόν αυτά είναι τα επενδυτικά καταφύγια, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν υπήρχε καμία ουσιαστική στροφή στην ποιότητα και την ασφάλεια από πλευράς των επενδυτών.
Επίσης, αν και τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα μέγιστης αξιοπιστίας ( ΑΑΑ ), έχουν κινηθεί ανοδικά το συγκεκριμένο διάστημα, η άνοδος δεν ήταν αρκετή ώστε να δείχνει πως συνέβη κάποια δραστική στροφή προς αυτά.
Το ελβετικό φράγκο, που αποτελεί μια παραδοσιακή «αγάπη» των διεθνών επενδυτών και ιδιαίτερα των θεσμικών σε περιόδους χρηματιστηριακών αναταραχών, έχει σίγουρα «καταφέρει» πολλά περισσότερα από τα υπόλοιπα safe-havens κερδίζοντας πάνω από 1% έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, όμως βρίσκεται ακόμη πάρα πολύ μακριά από την κορυφή που είχε βρεθεί κοντά στα τέλη του 2006.
Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν κέρδη για κάποιες κατηγορίες επενδύσεων. Για παράδειγμα, σημαντικό έδαφος κέρδισε το ιαπωνικό νόμισμα, και κάποια commodities πραγματοποίησαν ράλι, όπως το νικέλιο και ο χαλκός. Τα κέρδη του γιέν οφείλονται κυρίως στο σοκ που υπέστη η επενδυτική στρατηγική του carry trade, αλλά επίσης έχουν να κάνουν με το γεγονός του ότι όταν υπάρχει στροφή στα μετρητά όσον αφορά τις επενδυτικές θέσεις, τείνουν να επωφελούνται τα νομίσματα εκείνων των χωρών που έχουν μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα, όπως η Ιαπωνία.
Πάντως αυτό που φαίνεται πως έχει συμβεί είναι πως τα μετρητά άλλαξαν θέσεις εντός των ίδιων επενδυτικών κατηγοριών όπου βρισκόντουσαν και πριν την διόρθωση, παρά μεταπήδησαν σε άλλες. Έρευνα του Emerging Portfolio Fund, έδειξε πως στα διεθνή μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ώριμων αγορών, υπήρχαν καθαρές εισροές 1,2 δισ. δολαρίων το τελευταίο διάστημα ενώ τα funds της Ασία ( εκτός Ιαπωνίας ), της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής, είχαν ανάλογες εκροές. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές βγήκαν από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και μπήκαν στις ώριμες, παραμένοντας δηλαδή στην ίδια επενδυτική κατηγορία, αυτή των μετοχών.
Επίσης, σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών State Street, τα κεφάλαια των θεσμικών επενδυτών εισρέουν έντονα προς τις ώριμες αγορές εκτός των ΗΠΑ, ενώ οι εισροές στις αναδυόμενς αγορές πραγματοποίησαν βουτιά. Αυτή η επενδυτική συμπεριφορά, κάθε άλλο παρά χαρακτηριστική είναι των προηγούμενων φάσεων διόρθωσης των διεθνών αγορών. Στο παρελθόν αυτό που συνέβαινε ήταν πως οι επενδυτές «έφευγαν» από τις μετοχές και «έμπαιναν» σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων, όπου το ρίσκο ήταν σημαντικά μικρότερο. Αυτή την φορά μετακινούνται εντός τις ίδιας κατηγορίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr