Έτσι, υπήρξε μια συνδυαστική προσπάθεια τραπεζιτών και πολιτείας για την αλλαγή του κλίματος, που τουλάχιστον έως τώρα, δείχνει να φέρνει κάποια αποτελέσματα.
Την Τρίτη, καθοριστική ήταν η παρέμβαση του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank Φωκίων Καραβία που με άρθρο του στους Financial Times, χαρακτήρισε απερίσκεπτες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες.
Στο άρθρο με τίτλο «Δώστε στις ελληνικές τράπεζες χώρο για να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια», ο επικεφαλής της Eurobank χαρακτήρισε αντιπαραγωγική τη δημόσια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι μια συζήτηση για ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να λειτουργήσει αντιπαραθετικά στη διαχείριση του «καυτού» θέματος των κόκκινων δανείων.
Παράλληλα, τόνιζε ότι «ποτέ πριν δεν ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τα κόκκινα δάνεια», ενώ τόνισε ότι η Eurobank θα τα καταφέρει, σημειώνοντας ότι «είμαστε ανοικτοί σε κάθε AQR και stress test που μπορεί να ζητήσει ο εποπτικός μηχανισμός ή η Τράπεζα της Ελλάδος».
Η μετοχή της Eurobank στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης και πριν διαρρεύσει η θέση αυτή έφτασε να υποχωρεί έως και 10,93%, όμως τελικά έκλεισε με άνοδο 3,10%! Η παρέμβαση, ήταν καταλύτης.
Παρόμοια διακύμανση – έστω και χωρίς θετικό γύρισμα – είχε όλος ο κλάδος την Τρίτη, μαζεύοντας σημαντικά τις απώλειες.
Την Τετάρτη, είχαμε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1 ήταν καθησυχαστικός για τις τράπεζες αλλά και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Paul Thomsen από το Λονδίνο. Και επειδή, τίποτα δεν γίνεται… τυχαία, ούτε οι δηλώσεις αυτές του κ. Thomsen ήταν τυχαίες. Ήρθαν μετά από πιέσεις και ευρύτερη αναταραχή στο παρασκήνιο, καθώς η «γκρίνια» για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ενυπήρχε εδώ και καιρό.
Τέλος, χθες, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνουν οι Financial Times στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σ’ αυτή τη συνάντηση, τέθηκαν όλα τα θέματα, τα επικείμενα stress tests και η κατάσταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες τραπεζίτες δεσμεύτηκαν στην πρόεδρο του ΔΝΤ ότι οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτευχθούν μέσω της επίσπευσης μέτρων όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις κόκκινων δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr