Oι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά απογοητευμένοι από τις ελληνικές τράπεζες και προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις μετοχές τους, καθώς δεν έχουν καμία ορατότητα σχετικά με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ. Συνεπώς, από τη στιγμή που τίποτα εκ των τριών καταλυτών δεν παρουσίαζει -έστω υποτυπωδώς- μια ικανοποιητική πορεία, τις εγκαταλείπουν. Σε αυτά, αν προσθέσει κανείς και το θολό τοπίο που υπήρξε και υπάρχει γύρω από τα πολιτικά δρώμενα της Γερμανίας, στον απόηχο της νέας νίκης Μέρκελ, καθώς και τους φημολογούμενους ελέγχους ποιότητας ενεργητικού (AQR) που ζητά το ΔΝΤ και την επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ, εύκολα αντιλαμβάνεται την αβεβαιότητα που κυριαρχεί.
Το σκηνικό αυτό, αποτυπώνεται και στo ταμπλό, με μοναδική εξαίρεση την Eurobank η οποία ήταν και η μόνη τράπεζα που κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο (+3,1%). Όσον αφορά τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, μπορεί να περιόρισαν προς το τέλος τις απώλειές τους (Alpha -8,52%, Πειραιώς -7,42%, Εθνική -4,26%) και η Attica Bank να έκλεισε δίχως μεταβολή, ωστόσο ενδοσυνεδριακά ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες που ξεπερνούσαν το 20%.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, πριν καν το τέλος του μήνα, η κεφαλαιοποίησή του τραπεζικού κλάδου έχει καταρρεύσει κατά 3,052 δισ. ευρώ συνολικά (-29%), με την Πειραιώς να χάνει 1,047 δισ. ευρώ, την Eurobank 503 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank 833 εκατ. ευρώ και την Εθνική 668 εκατ. ευρώ.
Διατηρεί τη σύσταση equal-weight η Morgan Stanley
Αν και ο πανίσχυρος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Morgan Stanley επανήλθε χθες - με update της έκθεσης που είχε δημοσιεύσει στις 24 Σεπτεμβρίου - προκειμένου να υπενθυμίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, τελικά δεν θέλησε να ανεβάσει τη σύσταση το από equal-weight που την διατηρεί. Πάντως, τόνισε πως μετά από διεξοδικές συναντήσεις στελεχών του με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, το συμπέρασμά του είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε AQR. Ανάφερε δε πως η διεξαγωγή stress tests πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος, μαζί με την αξιολόγηση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού (Troubled Asset Review), την αξιολόγηση των εσωτερικών μοντέλων (Τargeted Review of Internal Models) και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9), οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξεταστεί επαρκώς και η διαφάνεια σε αυτούς του πυλώνες θα προσφέρει ηρεμία.
Λακωνικός ή... προσεκτικός ο Ντάισελμπλουμ;
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει θέμα» δήλωσε αρκετά λακωνικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μπαίνοντας στην ολλανδική πρεσβεία όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της Δευτέρας, απαντώντας σε ερώτηση για το μίνι κραχ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η απάντηση αυτή του ισχυρού άνδρα του Eurogroup, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως με πλήθος αναλυτών να κάνουν λόγο για μια διπλωματική απάντηση σε μια ερώτηση που έχρηζε ανάλυσης, την οποία και επέλεξε για να τηρήσει σιγή ιχθύος δίχως να ανησυχήσει ή να καθησυχάσει τους επενδυτές.
(Ανα)Ζητείται αντίδραση
Το θετικό είναι, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές μιλώντας στο Reporter.gr, ότι αυτή η «ελεύθερη πτώση», ήταν από λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τραπερικό κλάδο, δεν θα εξαφανίζονταν από τη μια στιγμή στην άλλη. Εν ολίγοις, οι καλά γνωρίζοντες την κατάσταση στην αγορά, είχαν κατά νου πως αυτή η βίαιη πτώση, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, ειδικά δε, μετά από μια περίοδο όπου δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος παρά μόνο διατήρηση των κεκτημένων.
Το χθεσινό comeback του Γενικού Δείκτη πάντως και η αναστροφή του κλίματος -έστω και την ύστατη ώρα- είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς αποδείχθηκε πως υπάρχει παλμός, ωστόσο οι επενδυτές δεν πρέπει να εφησυχάζονται επ' ουδενί. Οι μνήμες της κρίσης είναι ακόμα νωπές και οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν εξαιρετικά λεπτές, ανάμεσα σε ένα περιβάλλον που οικοδομεί μια σταθερότητα και σε ένα κλίμα νέας αστάθειας. Με λίγα λόγια, η αγορά δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την αντίδραση που ξεκίνησε, δειλά αλλά σταθερά, τον Μάιο, με τον τραπεζικό κλάδο να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, ούτε φυσικά υπάρχει λόγος να τεστάρονται οι αντοχές των εισηγμένων μη τραπεζικών μετοχών σε τέτοιο βαθμό. Μια πτώση σε αυτή τη χρονική συγκυρία, θα ήταν εκκωφαντική.
Χάρης Αποστολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr