Βεβαίως, για να αφαιρεθεί μια μετοχή από τον FTSE 25 θα πρέπει να είναι σε δύο τουλάχιστον αναθεωρήσεις κάτω από τις πρώτες 25 σε αποτίμηση μετοχές, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως free float, χαμηλή ρευστότητα κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τέρνα Ενεργειακή που ήταν μέλλος του FTSE 25 έως τις 19 Ιουνίου 2017 αλλά τη θέση της πήρε η Fourlis, έχει αποτίμηση 437 εκατ. ευρώ, δηλαδή 177 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Ελλάκτωρ! Βεβαίως, η Τέρνα Ενεργειακή διαγράφηκε λόγω χαμηλής ρευστότητας από τον FTSE 25.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, τεράστια ανοίγματα, υπερβολικό και δύσκολα ελεγχόμενο… άπλωμα, αλλά και μεγάλο δανεισμό. Η διοίκηση κάνει μια προσπάθεια να συμμαζευτεί η κατάσταση, ενώ όπως ανακοινώθηκε το καλοκαίρι στη γενική συνέλευση, θα ισχύσουν πλέον 100% οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, σ’ όλη τη (δαιδαλώδη) διάρθρωση του ομίλου.
Μιλάμε για έναν όμιλο με 122 συμμετοχές, 26 εταιρείες που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ενώ συμμετέχει σε 183 κοινοπραξίες! Μόνον ο όμιλος Viohalco – από το Χ.Α. – έχει πιο δαιδαλώδη διάθρωση, πιο πολλές θυγατρικές και γενικώς πιο πολυσχιδές εκτόπισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια, από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2017, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου έχει μειωθεί περί το 50%. Από τα 4,33 δισ. ευρώ σε 2,16 δισ. ευρώ. Βεβαίως, εν μένει αυτό οφείλεται και στη φυγή του ομίλου από «σκοτωμένες» περιπτώσεις έργων, που μόνο οικονομική αιμορραγία προξενούσαν.
Απογοητευτική είναι και η χρηματοοικονομική εικόνα του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο αυτής της χρήσης, ενώ παραμένει λίαν υψηλός ο δανεισμός που φτάνει στα 989,4 εκατ. ευρώ!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr