Η μετοχή παραμένει ελκυστική, καθώς διαπραγματεύεται με 0.4x 2017 (εκτιμήσεις) TBV, σε σύγκριση με το 0.6x του κλάδου της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Ο καταλύτης κλειδί για την πορεία του κλάδου παραμένει η συζήτηση για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, καθώς και οι εξελίξεις για την πορεία της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα.
Άλλωστε, όπως ανέφερε και η διοίκηση της τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στους αναλυτές, κορυφαία προτεραιότητά της για το 2016 είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων, με την επισήμανση ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις καλύπτουν το 70% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναφορικά με τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι είναι συντηρητική στις εκτιμήσεις της, καθώς η δυνατότητα αποπληρωμής δανείων από τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Αναφερόμενη στη σύμπραξη με τη Eurobank, το KKR, και την EBRD, η διοίκηση της Alpha Bank είπε ότι αφορά διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που δεν έχουν ανάγκη μόνο από φρέσκα κεφάλαια, αλλά επίσης λειτουργική αναδιάρθρωση για την οποία απαιτείται νέο know how.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 12,8 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο διαμορφούμενο στα 298,9 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε στο 2,8%.
Παράλληλα, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 16,3% στο τέλος Μαρτίου 2016.
Τα ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 8,5 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα στον κλάδο, και η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή στα 5,53 ευρώ.
Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,9% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2016 σε 24,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια πάντα ανακοίνωση το Μάιο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 19,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 0,5 δισ. ευρώ, ενώ η άντληση ρευστότητας μέσω Ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας II) περιορίσθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ.
Ο Δείκτης Δανείων σε Καθυστέρηση ανέρχεται σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016.
Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 70%, επιτρέποντας την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr