Σε επίπεδο ομίλου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στα 126 εκατ. ευρώ από 54 εκατ. στο δ΄ τρίμηνο 2015.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον ρυθμό δημιουργίας νέων επιχειρηματικών επισφαλειών, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στη λιανική τραπεζική να διατηρούνται σε αρνητικά επίπεδα (-136 εκατ.).
Η τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.
Ο εγχώριος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε σε 49,6% από 49,2% στο δ΄ τρίμηνο του 2015, ενώ ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε 76,5% στην Ελλάδα και σε 74,6% σε επίπεδο ομίλου.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) ανέρχεται σε 17,2%, συνυπολογίζοντας τις υπό ολοκλήρωση πωλήσεις των ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, NBGI και Finansbank, και εξαιρώντας τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos). Αν συνυπολογιστούν τα CoCos, ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 22,5%.
Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων κεφαλαιακών ενεργειών και εξαιρουμένων των CoCos, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,7% (στο 21,9%, συμπεριλαμβανομένων των CoCos).
Κατά την άποψη της Eurobank Equities, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τον καλύτερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αντανακλάται i) στον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPE, ii) στον υψηλότερο CET 1 (εκτός COCO), και iii) στη μακράν καλύτερη θέση ρευστότητας.
Κατά την άποψή της, η ΕΤΕ διαπραγματεύεται σε ελκυστική τιμή, σε 0.35x P / TBV, ενώ η τιμή στόχος αντανακλά σε 0.55x P / TBV για το 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr