Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι υπάρχουν ρίσκα τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο πολιτικό μέτωπο, αλλά και όσον αφορά στην ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο οίκος διατηρεί σύσταση outperform για την ALPHA BANK και την ΕΘΝΙΚΗ, με τιμές στόχους στα 2,93 και 0,41 ευρώ αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, βλέπει περιθώριο ανόδου 54% για την Εθνική και 42% για την Alpha. Επίσης, διατηρεί σύσταση "neutral" για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με στόχο τα 0,28 ευρώ (περιθώριο 34%) και underperform για τη EUROBANK, με στόχο το 1,06 ευρώ (περιθώριο 14%).
Όπως επισημαίνει, ενώ αναμένεται βραχυπρόθεσμη «ανάσα» για τις τράπεζες από τη βελτίωση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο λόγω χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, το «κλειδί» για επιστροφή στην ομαλοποίηση των κερδών είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει την μια τράπεζα από την άλλη θα είναι η ικανότητά τους στο «ξεκαθάρισμα» διαχείριση των NPLs.
Σε γενικές γραμμές, η Credit Suisse σημειώνει ότι προτιμά τις τράπεζες με «βαρύτερα» χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων (Alpha και Πειραιώς) καθώς αναμένει πιο άμεση διαδικασία αναδιάρθρωσης. Εκτιμά ότι η εικόνα στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων αναμένεται να εξαρτηθεί και από την βελτίωση της αγοράς εργασίας.
Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι χαμηλότεροι δείκτες κάλυψης της Πειραιώς (στο 44% έναντι 49-53% των υπόλοιπων) την αφήνει περισσότερο εκτεθειμένη σε μια ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας και, δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας, αυτό αναμένεται να επιβαρύνει την απόδοση της μετοχής.
Ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, κάτι που υποδηλώνει βραδύτερη διαδικασία αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse εκτιμά ότι έχει αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλό δείκτη κάλυψης, ώστε να «καθαρίσει» το δανειακό της χαρτοφυλάκιο μέσω διαγραφών. Ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης CET 1 της τράπεζες διαμορφώνεται στο 19,3% εξαιρουμένων των Coco's και των εσόδων από την πώληση της Finansbank.
Με τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο 73%, η Εθνική είναι καλύτερα προστατευμένη έναντι των υπόλοιπων τραπεζών εάν επιδεινωθεί η ποιότητα πιστώσεων περισσότερο των εκτιμήσεων.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα κεφάλαια της τράπεζας δεν είναι τόσο ισχυρά (με τον δείκτη CET 1 στο 13,4% εξαιρουμένων των προνομιούχων) ώστε να διενεργήσει άμεσα το «ξεκαθάρισμα» των NPLs, οπότε, το κόστος ρίσκου αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.
Επίσης, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων αποτελείται από στοιχεία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Η Credit Suisse υπογραμμίζει ότι η ειδησεογραφία γύρω από τη σταθερότητα των σχέσεων Αθήνας με τους θεσμούς θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμο «οδηγό» για τις μετοχές. Μια επαναφορά του waiver για την αποδοχή ελληνικών τίτλων έναντι ρευστότητας από την ΕΚΤ αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr