Ελπίζουν δε η «μαγιά» που ακούει στο όνομα «αυξημένος τζίρος», κυρίως βέβαια λόγω των rebalancing, να αποτελέσει και έναν «μπούσουλα» για τη συνέχεια, αν και είναι αλήθεια ότι σταδικά ο τζίρος άρχισε να σταθεροποιείται. Πλην όμως αυτό γίνεται σε επίπεδα έως και 100% πάνω από το μέσο όρο που διαμορφωνόταν πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αν και κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο όχι μόνο για «φρέσκο χρήμα» αλλά και για ανακύκλωση κεφαλαίων και θέσεων μεταξύ τραπεζικών μετοχών και blue chips, εντούτοις σε πρώτο στάδιο θεωρείται κατ' αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη η αύξηση των συναλλαγών καθότι παραπέμπει σε ενεργότερη συμμετοχή των ήδη ενεργών παικτών αλλά και σε επιπλέον «μόχλευση».
Περίοδος «φωτιά»
Μετά τις εορτές ξεκινά μια περίοδος «φωτιά» που θα δείξει προς τα που θα πάει η αγορά. Αν η κυβέρνηση περάσει τον σκόπελο σε ασφαλιστικό-αγρότες, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η ΕΚΤ δώσει χείρα βοηθείας, τότε οι επενδυτές θα θυμηθούν και πάλι τα θεμελιώδη τραπεζών και μετοχών της πραγματικής οικονομίας και θα σπεύσουν να ποντάρουν στην εκ νέου μείωση του ρίσκου της χώρας. Αν η κυβέρνηση αντέξει, περάσει τους κάβους, πάει στην αξιολόγηση και πάρει κάποιο «δώρο» για το χρέος, τότε σαφώς θα έχουμε ένα άλλο τοπίο, η χώρα θα αναβαθμιστεί από ξένους οίκους και μαζί θα αναβαθμιστεί και το... χρηματιστήριο.
Η θετική οπτική
Γιατί κοντά σε αυτά θα συντρέξουν ενισχυτικά και άλλες... κινήσεις και δεν γίνεται αναφορά μόνο σε μεταρρυθμίσεις, ιδωτικοποιήσεις, επενδύσεις. Οι αναλυτές βλέπουν προς την... ΕΚΤ. Δηλαδή, θα περιμένουν κινήσεις-κλειδιά όπως η επαναφορά του waiver των τραπεζών Φεβρουάριο-Μάρτιο, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE μάλλον κατά τον Μάιο (κι αφού προηγηθούν εξελίξεις σε αξιολόγηση, χρέος κ.λπ). Αυτά, σε συνδυασμό με σταδιακή χαλάρωση των capital controls στο εξάμηνο, λογικά θα έχουν ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, το Χ.Α., την οικονομία.
Και ίσως κάποια πονταρίσματα να γίνονται ως... πρώτος προεξοφλητικός γύρος τοποθετήσεων από τους πιο τολμηρούς που ποντάρουν ακόμα και σε double score στα χαρτιά, δηλαδή σε διπλασιασμό αποδόσεων. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι αποτιμήσεις κρίνονται ως συμπιεσμένες και τα discounts στις τράπεζες φτάνουν στο 40%-60% έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, τότε το παιχνίδι μπορεί να χοντρύνει.
Το κακό σενάριο
Ωστόσο, το καλό σενάριο απαιτεί πλήθος εξελίξεων και προϋποθέσεων οπότε είναι σαφές ότι εάν η κυβέρνηση αποτύχει ή έστω μπλεχτεί σε εμπόδια και ατυχήματα σε πολιτικό επίπεδο, αυτά αναπόφευκτα θα αποτυπωθούν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Αν κάτι πάει πολύ στραβά επόμενο είναι να επανέλθουν οι εφιάλτες του Grexit και η κατάσταση να γίνει πολύ χειρότερη απ’ ότι είναι τώρα. Σε αυτό το σενάριο, στο κακό, δεν χρειάζονται ούτε περαιτέρω αναλύσεις, ούτε εκτιμήσεις για το που θα πάνε τα χαρτιά, άλλωστε υπάρχουν οι μνήμες από το 2012...
Πάντως, αν και άλλαξαν οι σταθμίσεις με τις 4 συστημικές τράπεζες να επηρεάζουν τους δείκτες με σχεδόν 40%, αξίζει να θυμίσουμε ότι για τον Γ.Δ. το υψηλό 52 εβδομάδων έχει καταγραφεί στις 945 μονάδες και το χαμηλό στις 557 μονάδες. Το δε χαμηλό σημειώθηκε μόλις προ ολίγων εβδομάδων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος διόρθωσης. Με ότι αυτά μπορεί να σημαίνουν για τα περιθώρια ανόδου η πτώσης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με τους long και short παίκτες να κάνουν τα κουμάντα τους αλλά και να τσεκάρουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Οι τράπεζες και τα blue chips
Προφανώς οι τράπεζες έχουν αυξημενο ενδιαφέρον, ιδίως μετά την αύξηση της στάθμισής τους, καθώς σύμφωνα με την ΕΧΑΕ η βαρύτητα των 4 συστημικών στη στάθμιση του FTSE 25 είναι συνολικά 40,6%, ενώ στο 25,3% για τον Γ.Δ.
Αναλυτικότερα για τον FTSE 25, η βαρύτητα της ALPHA BANK υπολογίζεται στο 15,7%, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ στο 8,5%, της EUROBANK στο 8,3% και στο 8,1% για την ΕΘΝΙΚΗ.
Πάντως, τα χαρτιά έχουν μικρότερη βαρύτητα στον Γ.Δ. έναντι του FTSE 25 άρα μπορεί να έχουμε προσεχώς και νέες ανακατατάξεις σε χαρτοφυλάκια για να επέλθει μια ισορροπία, την ώρα που έχουν μειωθεί οι... βαρύτητες σε Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, FOLLI-FOLLIE, JUMBO.
Το υπενθυμίζουμε αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος συνδέεται με το γεγονός πως οι αναλυτές περιμένουν κάποια «τζαρτζαρίσματα» στο ταμπλό μέχρι τα χαρτιά να βρούνε τα νέα σημεία ισορροπίας τους, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει την αγορά για κάποιες ακόμα συνεδριάσεις, στο φίνις του 2015 αλλά και στις πρώτες συνεδριάσεις του 2016.
Ο παράγοντας... αποδόσεις
Δεύτερον, αυτά τα σκαμπανεβάσματα θα συνδυαστούν με... αποδόσεις. Δηλαδή, αλλιώς ίσως να συμπεριφερθούν κάποια χαρτοφυλάκια σε μετοχές που έχουν χάσει έδαφος ή έχουν οριακές κινήσεις και αλλιώς σε χαρτιά με μεγάλες αποδόσεις. Αν και όλα θα φανούν στο ταμπλό.
Για παράδειγμα, μέχρι τώρα, κι ενώ μένουν λίγες συνεδριάσεις, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει υποχωρήσει 99,68%, η ΕΘΝΙΚΗ έχει γράψει -98,52%, η EUROBANK έχασε 94,33% και η ALPHA BANK 89,10%. Ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα έχασε 24,96% και ο FTSE 25 υποχώρησε 31,44%.
Εκτός τραπεζικού κλάδου και πάντα εντός του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η FOLLI-FOLLIE υποχώρησε 37,56%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ 32,39%, η ΔΕΗ 29,26%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 23,28%, ο ΟΠΑΠ 22,47%, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 22,41% και η ΕΥΔΑΠ 21,28%. Μικρότερες απώλειες κατέγραψε η Viohalco που υποχώρησε 17,2%, η ΜΕΤΚΑ που έχασε 14,79% και η ΤΙΤΑΝ που έχασε 8,56%. Ο δε ΟΤΕ έχασε μόλις 0,55%. Στον αντίποδα, μέχρι τώρα η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ενισχύεται 50,77%, ο ΟΛΠ ενισχύθηκε 35,33%, η Coca Cola 29,34%, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 26,60%, η LAMDA DEVELOPMENT 24,4%, η ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ 13,98%, η Aegean Airlines 1,16%, η Grivalia ενισχύθηκε 1,06% και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 0,79%.
Τεχνικά για τη βραχυπρόθεσμη τάση ο FTSE 25 έχει κρίσιμα όρια στη ζώνη 183-186 μονάδων και μετά στις 178 και 173-174 μονάδες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr