Εξαιρουμένων των τραπεζών, η τελική γραμμή για τις εισηγμένες καταγράφει κέρδη 571 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί σε αύξηση 59% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014), όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς 193 εισηγμένων που επεξεργάστηκε η BETA ΑΧΕΠΕΥ.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η δεσπόζουσα θέση των διυλιστηρίων είναι υπεύθυνη για το ήμισυ σχεδόν αυτής της επίδοσης καθώς η εξαίρεση του κλάδου ρίχνει το απόλυτο μέγεθος των κερδών του εννεαμήνου στα 293 εκατ. ευρώ (-41,6%). Σε ό,τι αφορά τον τζίρο εμφανίζει πτώση συνολικά της τάξης του 6% καθώς διαμορφώθηκε στα 42,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, μικρή μείωση τζίρου 6% αλλά και βελτίωση σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων εμφάνισαν 193 εισηγμένες στο εννεάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 83 κερδοφόρες εισηγμένες, 35 αύξησαν τα κέρδη τους, 28 τα μείωσαν ενώ 20 εταιρίες επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές. Στον αντίποδα, από τις 110 ζημιογόνες εταιρίες, 43 αύξησαν τις ζημιές τους, 50 τις μείωσαν και 17 επέστρεψαν σε ζημιές.
Όπως αναφέρει στο σχόλιό της η χρηματιστηριακή, η αποτύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2015 αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση καταγραφής δεδομένων αφού ποτέ στην ιστορία των εισηγμένων εταιριών δεν έχει σημειωθεί για ένα τόσο παρατεταμένο χρονικό διάστημα μια τόσο σημαντική ποσοτική και ποιοτική ανωμαλία που να αφορά το σύνολο των εταιριών.
Η επίπτωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να μην είχε την επίδραση που αρχικά είχε εκτιμηθεί στα πρώτα νούμερα υστέρησης του ΑΕΠ βάση των οποίων διενεργήθηκαν τα τεστ αντοχής των τραπεζών (ύφεση -2,3% για το 2015) αφού οι περισσότερες εταιρίες που οδηγούν την κερδοφορία της αγοράς φαίνεται ότι είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πέρα από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων η χρήση του 2015 δουλεύει με διαφορετικό φορολογικό συντελεστή από το 2014. Οι τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του εταιρικού φόρου δεν έχουν μόνο αριθμητικές επιδράσεις αλλά έχουν προβολές στην διαμόρφωση της στρατηγικής των εταιριών. Σε μια οικονομία που στο κοντινό μέλλον δεν διαφαίνεται η δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και οι περιορισμοί κεφαλαίων κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την δραστηριότητα εντός της εγχώριας αγοράς, η ρευστότητα που παράγεται εκ των έσω αποτελεί το μοναδικό οξυγόνο που μπορεί να διατηρήσει την επιχείρηση σε μια ομαλή οργανική λειτουργία. Επομένως οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον με μειωμένη ζήτηση και χαμηλή ορατότητα δεν έχουν λόγο να μην περιορίσουν την φορολογητέα ύλη και να αναστείλουν ενδεχομένως επενδυτικά σχέδια και μερίσματα όταν οι συνθήκες εξομαλυνθούν.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων
Ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 42,5 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 6%. Η μείωση στο τρίτο τρίμηνο ξεπέρασε το 12% (14,01 δισ. ευρώ έναντι 16,0 δισ. ευρώ) και οφείλεται στην σημαντική κάμψη του κατασκευαστικού κλάδου στο τρίτο τρίμηνο (πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες) και του κλάδου διύλισης (-30%) το οποίο ωστόσο έρχεται μόνο ως αποτέλεσμα της κάμψης των τιμών του πετρελαίου (-50% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2014) αφού και τα δύο διυλιστήρια λειτούργησαν στο όριο της ονομαστικής τους δυναμικότητας.
Από εκεί και πέρα όσες εταιρίες είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική αγορά υπέστησαν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο τζίρο τους: η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης έγραψε κάμψη τζίρου 12% στα ΜΜΕ, οι μειώσεις στα ηλεκτρικά είδη ήταν σχεδόν διψήφιες, η μείωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα περιόρισε τις ξυλουργικές και μεταλλουργικές εργασίες κ.ο.κ. Τέλος, ο τζίρος του τριμήνου επηρεάζεται και από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες όπως η διακοπή δραστηριοτήτων (λόγω πώλησης) από μια σειρά εταιρίες που έχουν ειδικό βάρος στο σύνολο: Inform Lycos, Frigoglass, MIG, Ιχθυοτροφεία κλπ.
Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων (5,19 δισ. ευρώ) το εννεάμηνο μπορεί να γραφεί +11% ωστόσο το γ' τρίμηνο έχει κλείσει με απώλειες 6,6%. Και εδώ ωστόσο υπάρχουν στρεβλώσεις λόγω της μη συμμετοχής της Coca Cola και των ενοποιημένων αποτελεσμάτων της Viohalco που η παρουσία τους εξομαλύνει την τάση.
Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι η καθαρή εικόνα των λειτουργικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών είναι οριακή αφού εξαιρουμένων των διυλιστηρίων (>+220%) τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 1,3%. Οι θετικές επιδράσεις των μειωμένων τιμών των καυσίμων και η αυξημένη τουριστική κίνηση βοήθησαν τις εταιρίες μεταφορών να καταγράψουν ένα από τα καλύτερα εννεάμηνα όλων των εποχών σε επίπεδο λειτουργικών κερδών (+35%) όπως και οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων που ώθησαν τα λειτουργικά κέρδη των θυγατρικών της Viohalco σε τριψήφιο ποσοστό ανόδου (+120%) χαμηλώνοντας αισθητά το κόστος πωληθέντων.
Πολύ ικανοποιητική εικόνα είχαν επίσης εξαγωγικές εταιρίες ή εταιρίες με παρουσία στο εξωτερικό από διάφορους κλάδους (Σαράντης, Τιτάν, Κυριακίδης, Ικτίνος, FF Group) οι οποίες έχουν ευνοηθεί και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε κατά 80 μονάδες βάσης στο υγιές 12,7% στο τρίμηνο διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα το περιθώριο του εννεαμήνου στο 12,2% (+185 μονάδες βάσης σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014)
Στην τελική γραμμή υπάρχουν πλέον και οι τράπεζες οι οποίες ναι μεν γράφουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών του τεστ αντοχής της ΕΚΤ στο εννεάμηνο (-4,84 δισ. ευρώ) ωστόσο το γ' τρίμηνο είναι κερδοφόροκατά 964 εκατ. ευρώ έχοντας τις θετικές επιδράσεις της αναβαλλόμενης φορολογίας. Η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% δεν επέδρασε όμως θετικά παντού και δεν επέδρασε μόνο στις τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστική η διαφορετική επίδραση του αναβαλλόμενου φόρου στα δύο διυλιστήρια, στις θυγατρικές της Viohalco, σε ΕΥΔΑΠ, OTE, Ελλάκτωρ αλλά και σε μικρότερες εταιρίες όπως ο Κορρές, η Centric, Καραμολέγκος κλπ.
Από το σύνολο των ζημιών των 4,18 δισ. εφόσον εξαιρεθούν οι τράπεζες η τελική γραμμή εμφανίζει κέρδη 571 εκατ. ευρώ (+59%). Η δεσπόζουσα θέση των διυλιστηρίων είναι υπεύθυνη για το ήμισυ σχεδόν αυτής της επίδοσης καθώς η εξαίρεση του κλάδου ρίχνει το απόλυτο μέγεθος των κερδών του εννεαμήνου στα 293 εκατ. ευρώ (-41,6%). Το καθαρό περιθώριο κερδοφορίας κινείται πλέον στο 1,55% σε επίπεδο χρήσης ενώ σε επίπεδο τριμήνου βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα (1,73%)
Στα έκτακτα αποτελέσματα, η προσθήκη της αναβαλλόμενης φορολογίας στο τρίτο τρίμηνο πρόσθεσε ένα ακόμα μη επαναλαμβανόμενο παράγοντα ενώ οι συγκρίσεις δυσκολεύουν και από την επίδραση των διακοπτόμενων δραστηριοτήτων. Έκτακτες εγγραφές παρατηρούνται σε Aegean (+), Ελληνικά Πετρέλαια (+), Motor oil (+), OTE (-), Φουρλής (-) ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+), ΔΕΗ (-) και Ελλάκτωρ (-)
Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών παρουσίασε μικρή βελτίωση (43% κερδοφόρες έναντι 42% στο β' και 40% στο α' τρίμηνο) η οποία οφείλεται στην επίδραση του εποχικού παράγοντα που είθισται να ενισχύει την κερδοφορία όσων εταιριών έχουν δυνατό θερινό κύκλο πωλήσεων. Εσωτερικά η κατανομή των ζημιογόνων εταιριών διατήρησε την δυναμική της βελτίωσης (50 εταιρίες από τις 110 εμφάνισαν χαμηλότερες ζημιές έναντι 43 που τις αύξησαν).
Ο αριθμός των εταιριών που γύρισαν σε κερδοφορία (20) ήταν υψηλότερος από αυτές που επέστρεψαν σε ζημιές (17). Η κατανομή των αποτελεσμάτων δείχνει ότι υπάρχει μια προβολή της βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων προς την τελική γραμμή η οποία εξελίσσεται με πολύ αργό ρυθμό. Πιθανότατα αυτή να είναι μια ένδειξη πυθμένα σε ότι αφορά την συμπίεση που έχουν δεχθεί τα κέρδη των εταιριών καθώς οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες μπορούσαν άνετα να συνηγορήσουν σε μια πιο έντονη επιδείνωση του ισοζυγίου.
Τι επηρέασε το γ' τρίμηνο
Τουρισμός, εξαγωγές, μειωμένη πιστωτική επέκταση και οι διακυμάνσεις ευρώ και πετρελαίου ήταν οι βασικές συνιστώσες που διαμόρφωσαν τάσεις στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών. Αναλυτικότερα:
■ Ενεργειακό κόστος: Η χρονιά κινείται πλέον με την δυναμική του χαμηλού κόστους καυσίμων. Η συνεισφορά του Τουρισμού μεγεθύνεται ενώ αποκτούν προβάδισμα οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας καθώς και όλες οι εταιρίες που έχουν ως κόστος πωληθέντων τα παράγωγα του πετρελαίου.
■ Εμπορεύματα: Οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων κατά το γ' τρίμηνο είχαν μικτό αποτέλεσμα καθώς ευνόησαν τους μεταποιητές και πίεσαν τα περιθώρια κερδοφορίας των παραγωγών.
■ Ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου: Συνέχισαν να επηρεάζονται αρνητικά οι εισαγωγείς, ειδικά όσοι βρίσκονται στο χώρο του λιανικού εμπορίου οι οποίοι φαίνεται ότι κράτησαν τα περιθώρια τους χαμηλά ώστε να μην χαθούν μερίδια αγοράς. Αντίθετα για όσες εταιρίες έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό, παράγουν εμπορεύματα που αποτιμών ή έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις
■ Περιορισμοί κεφαλαίου: Είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των απαιτήσεων αλλά και την μείωση της ζήτησης σε εταιρίες που σχετίζονται με την κατασκευή, το λιανικό εμπόριο αλλά και σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Σε μικρομεσαίες εταιρίες οι μειώσεις στο τζίρο είναι πιο έντονες.
■ Τουρισμός: Ξενοδοχεία και Μεταφορές κατέγραψαν ένα από τα καλύτερα τρίμηνα όλων των εποχών. Οι αυξημένες αφίξεις βοήθησαν την διατήρηση της ζήτησης σε ικανοποιητικά επίπεδα στο λιανικό εμπόριο, στις μεταφορές και τα καύσιμα.
■ Εταιρικός φόρος: Μείωσε το καθαρό αποτέλεσμα που αποδίδεται στους μετόχους ενώ από την άλλη πλευρά δημιούργησε αναβαλλόμενες υποχρεώσεις.
■ Επισφάλειες/Απομειώσεις: Αναμενόμενα οι τράπεζες ενσωμάτων τα τεστ αντοχής στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο τα οποία ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο α' δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι νέες προβλέψεις των τραπεζών κόστισαν περί τα 5 δις ευρώ στην τελική γραμμή του συνόλου της κερδοφορίας των εισηγμένων.
Οι πρωταγωνιστές
Επιμέρους οι θετικές εκπλήξεις περιορίστηκαν στο γ' τρίμηνο ενώ το δυνατό ξεκίνημα του εξαμήνου για κάποιες εταιρίες δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Αν και ο παράγοντας «περιορισμοί κεφαλαίου» αποτελεί μια καλή εξήγηση για αυτή την εξέλιξη υπήρξαν περιπτώσεις που δεν φάνηκε να επηρεάζονται.
Ξεχώρισαν στο εννεάμηνο αλλά και στο τρίμηνο οι επιδόσεις της Motor oil και των Ελληνικών Πετρελαίων,η Aegean, το Folli - Follie, η Jumbo και οι δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας (Τέρνα Ενεργειακή και Άνεμος)
Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι OTE, ΟΛΠ, Grivalia Properties, Τιτάν, ΕΛΒΑΛ, Σαράντης και Καρέλιας. Αυξημένα μεγέθη παρουσίασαν οι Μινωικές Γραμμές, Επιχειρήσεις Αττικής, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΒΑΛ, Grivalia Properties Καρέλιας Σαράντης, Σωληνουργία Κορίνθου.
Οι προβλέψεις ακύρωσαν το «ενεργειακό» πλεονέκτημα των χαμηλότερων καυσίμων της ΔΕΗ, το καλό ξεκίνημα της ΜΕΤΚΑ και του Μυτιληναίου επιβραδύνθηκε, ο ΟΠΑΠ επηρεάστηκε από τους περιορισμούς κεφαλαίων αλλά έδειξε μεγάλες αντοχές.
Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλό τρίμηνο εμφάνισαν οι Φουρλής, Quest, Ιασώ, Ευρωπαική Πίστη, Κανάκης, Intracom, Έλτον Χημικά, Profile, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, Κυριακίδης, Αστήρ και Autohellas,.
Στον αντίποδα αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Frigoglass, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ και Υγεία.
Η συνέχεια...
Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν αλλά ακόμα η οικονομία θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει σε κανονικότητα. Η πρώτη εξομάλυνση των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων δεν φαίνεται να προλαβαίνει την εμπορική κίνηση των Χριστουγέννων και αυτό για πολλές εμπορικές εταιρίες σημαίνει ότι η προσαρμογή των πωλήσεων θα γίνει προς τα κάτω.
Η μείωση της ζήτησης αποτελεί μια ακόμα παράμετρο που θα επηρεάσει το δ' τρίμηνο και πιθανόν το α' τρίμηνο του 2016 καθώς πολλές εταιρίες εισηγμένες και μη έχουν προσαρμοστεί κοστολογικά στις νέες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται για το διαθέσιμο εισόδημα. Την ίδια στιγμή νέες επενδύσεις δεν διαφαίνονται στον άμεσο ορίζοντα άρα κάποια θετική αλλαγή στα νούμερα δεν θα πρέπει να αναμένεται με βάση τους εσωτερικούς καταλύτες.
Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που τρέχουν τα νούμερα της αγοράς, φαίνονται επαρκώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την χαμηλή πτήση της ελληνικής αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι για το σύνολο των κερδών ευθύνονται μόλις δέκα εταιρίες οι οποίες δίνουν κάθε φορά και την τάση της κερδοφορίας. Αυτές οι δέκα εταιρίες μπορεί να μην αποτελούν ένα ικανό πλήθος επιλογών για μαζικές εισροές είναι ωστόσο η έξωθεν καλή μαρτυρία του ελληνικού επιχειρείν. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν δοκιμαστεί αυτοί οι οργανισμοί από το 2008 έως και σήμερα τους δίνει το χαρακτηρισμό ως « εταιρίες παντός καιρού». Από κοντά βέβαια ακολουθούν και άλλες μεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα επιτυχημένο παρελθόν οι οποίες ωστόσο αποτελούν επιλογές που θα εξετασθούν σε δεύτερο χρόνο.
Οι περιορισμοί της κίνησης των κεφαλαίων δεν έχουν μόνο επίπτωση στην οργανική δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά και προβολή στην δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου. Οι τζίροι των τριών τελευταίων μηνών καθιστούν ιδιαίτερα ρηχή την ελληνική αγορά και ενδεχομένως μη επενδύσιμη από επενδυτικά κεφάλαια με προσανατολισμό σε ώριμες ή ακόμα και σε αναπτυσσόμενες αγορές. Η επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών μπορεί να κρίνει πολλά σε αυτό το πεδίο καθώς ενδεχόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων θα περάσει αναγκαστικά μέσα από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Αυτό είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα της περιόδου.
Οι ξένοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις πρόσφατες πολύ χαμηλές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών μετοχών μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους διαφημιστές της Ελληνικής αγοράς βελτιώνοντας την φήμη μιας αγοράς που τα τελευταία χρόνια δεν είχε και την καλύτερη δυνατή πορεία σε σχέση με τις υπόλοιπες ξένες αγορές.
Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων η Beta θέτει υπό αναθεώρηση τις προβλέψεις για τον Όμιλο Μυτιληναίου και διατηρεί θετική άποψη για Διυλιστήρια, Jumbo, Folli - Follie και ΟΠΑΠ.
Σε ότι αφορά άλλες εταιρίες, η χρηματιστηριακή διατηρεί την θετική άποψη για Σαράντη, Aegean, Πλαστικά Θράκης, ενώ σε μικρότερες εταιρίες εστιάζει σε Kleeman, Κρι - Κρι, και Ευρωπαϊκή Πίστη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr