Η Κίνα και γενικότερα οι αναδυόμενες αγορές έχουν προκαλέσει μαζική αποχώρηση των επενδυτών από τοποθετήσεις που φέρουν ρίσκο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της ισοτιμίας EUR/USD. Οι ενδείξεις για τον πληθωρισμό, «φωνάζουν» ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed θα πρέπει να χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο τη νομισματική τους πολιτική. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη Nordea, είναι ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεπεράσει σημαντικά τη Fed σε dovish νομισματική πολιτική, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο πραγματικά έχει αλλάξει η ΕΚΤ υπό τημ προεδρία του Mario Draghi.
Το δολάριο έχει βρεθεί σε θέση άμυνας τελευταία καθώς οι ανησυχίες στην Κίνα εντείνονται και το πετρέλαιο παραμένει σε χαμηλά πολλών ετών. Ασχέτως με τις συσχετίσεις του παρελθόντος, η χρήση του ευρώ ως funding currency και οι ποικίλες στρατηγικές hedging στις μετοχές συνεχίζουν να ευνοούν το ευρώ όταν υπάρχει διάθεση για ρίσκο.
Η πιθανότητα για μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed το Σεπτέμβριο έχει καταρρεύσει και αυτό γεννά ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των κεντρικών τραπεζών. Η Nordea εκτιμά ότι η χαλάρωση, «γεννά» περισσότερη χαλάρωση...
Σύμφωνα με τη Nordea, η ΕΚΤ:
1. Αντιμετωπίζει ένα νόμισμα ενισχυμένο 5% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της.
2. Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από το στόχο.
3. Οι τιμές του πετρελαίου είναι 31% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της τον Ιούλιο.
4. Η ανάπτυξη είναι ασθενέστατη.
5. Οι αγορές προεξοφλούν αποπληθωρισμό για τα επόμενα τρίμηνα.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει πτωτικά όλες τις εκτιμήσεις της, γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για το EUR/USD.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr