Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το EUR/USD να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από την ασιατική συνεδρίαση, κάτι το οποίο έχει πολλές εβδομάδες να συμβεί. Φυσικά δεν ήταν μόνο το EUR/USD αλλά σε όλο το εύρος της αγοράς, αυτό το οποίο ξεχώριζε ήταν η πλήρης αδυναμία του EUR.
Την ώρα που τα Μέσα θριαμβολογούσαν για την επίτευξη αρχικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι αγορές ξεκινούσαν να αμφιβάλλουν για το όλο εγχείρημα της συμφωνίας. Καταρχήν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έκαναν τους επενδυτές να "τρέμουν" καθώς θεωρούν ότι δεν θα περάσουν από τη Βουλή. Επίσης, οι δηλώσεις Lagarde για την άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί φορο-εισπρακτικά μέτρα, αποτέλεσαν ένα εμπόδιο που εμφανίστηκε από το πουθενά.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΔΝΤ όντως αποτελεί τον έναν από τους τρεις Θεσμούς που είναι ο πιο διαλλακτικός αλλά και ο πιο προοδευτικός όσον αφορά στο χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το ζητούμενο είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι πλέον σίγουροι ότι έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.
Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης
Μικρή παρένθεση στην ανάλυση προκειμένου να προβάλλουμε το ρόλο των Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης στη διαμόρφωση της άποψης της κοινής γνώμης. Μέχρι και πριν από τη Δευτέρα, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία τόνιζαν με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης προσπαθούσαν να την κρατήσουν στο σωστό δρόμο. Τα Διεθνή Μέσα, εμφανίζονταν βέβαια ότι η Ευρωζώνη είναι πλήρως προστατευμένη από ένα πιθανό Grexit και καλούσαν την Ελλάδα να το πράξει...
Λίγες ώρες μετά την αρχική συμφωνία...
*Το παραπάνω άρθρο είναι απόσπασμα από το σημερινό Morning Briefing. Για να λαμβάνετε το Morning Briefing, εγγραφείτε δωρεάν, εδώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr