Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής είναι αρκετά "μελαγχολικές"σε όλους τους τομείς, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον, αν μη τι άλλο λόγω της διολίσθησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ισχνής ανάπτυξης των ΗΠΑ στο Q1 του 2015. Οι διακυμάνσεις στην πορεία της ανάπτυξης στην περιοχή οφείλονται, επίσης, στα σωρευτικά αποτελέσματα των προηγούμενων επιλογών πολιτικής.
Το Μεξικό, το Περού, η Χιλή και η Κολομβία καταφέρνουν να διατηρήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, αν και κάτω από τα επίπεδα τάσης. Η ανάπτυξη της Βραζιλίας έχει βυθιστεί σε αρνητικό έδαφος, λόγω της σκληρή αποκατάστασης της οικονομικής πολιτικής, ενώ η Αργεντινή φαίνεται αρκετά επίπεδη.
Στη Βραζιλία, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ δεν ήταν τόσο άσχημος όσο αναμενόταν κατά το 1ο τρίμηνο, στο -0,2% σε τριμηνιαία βάση (διορθωμένος για εποχικές διακυμάνσεις, αλλά όχι σε ετήσια βάση). Αν και αυτό ήταν σίγουρα μια καλή είδηση, τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει. Η ανάπτυξη το Q2 αναμένεται να είναι ακόμη πιο αδύναμη και είναι πιθανό να παραμείνει αρνητική κατά το Q3. Από την πλευρά της προσφοράς, ο γεωργικός τομέας τα πήγε καλύτερα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Από την πλευρά της ζήτησης, σε μεγάλο βαθμό (αλλά μάλλον προσωρινά) η συμβολή των καθαρών εξαγωγών (πετρελαίου), βοήθησε το 1ο τρίμηνο, ενώ η κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σημαντικά. Η ανάπτυξη κατά το Q2 φαίνεται να είναι σημαντικά πιο αρνητική από το Q1 για δύο λόγους.
- Πρώτον, η αποδυνάμωση των μηνιαίων δεικτών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προανήγγειλε μια άσχημα (στατιστικά) επίδραση για το δεύτερο τρίμηνο.
- Δεύτερον, τα πραγματικά διαθέσιμα στοιχεία υψηλής συχνότητας μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο δε φαίνονται καθόλου καλά. Η συνολική εικόνα για την εγχώρια ζήτηση είναι φτωχή. Πράγματι, τα υψηλά αποθέματα και η πρωτοφανής χαμηλά εμπιστοσύνη φαίνεται να καταρρίπτει κάθε ελπίδα μιας ξαφνικής και απότομης ανάκαμψης των επενδύσεων ή της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τα επόμενα τρίμηνα. Ούτε θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση η κατανάλωση του δημόσιου τομέα λόγω των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ήδη γίνει. Συνολικά, οι περισσότεροι συνεχίζουν να προβλέπουν συρρίκνωση στο βραζιλιάνικο ΑΕΠ φέτος και μειώνοντας προς τα κάτω τις προβλέψεις για το 2016 στο 0,5%.
Στο Μεξικό, ενώ ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ πραγματοποίσε την ισχυρότερη απόδοση πρώτου τριμήνου από το 2012 (2,5% σε ετήσια βάση), η οικονομία είναι δεν έχει τίποτα άλλο θετικό. Πράγματι, τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και η κυβέρνηση μείωσε πρόσφατα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2015 κοντά στο 2,7%. Όπως και πέρυσι, η αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας έχει μετακυλιστεί στο Μεξικό κατά το πρώτο τρίμηνο. Η εξωτερική ζήτηση και η παραγωγή πετρελαίου κράτησε πίσω το δευτερογενή τομέα, ο οποίος αυξήθηκε μόνο κατά 1,4% (σε ετήσια βάση) στο Q1. Οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν την ενίσχυση της αγοράς εργασίας του Μεξικού και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, προκειμένου να ξεκινήσει μια ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων το τρέχον έτος. Επιπλέον, ο τομέας της μεταποίησης θα πρέπει να επωφεληθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.
Στη Χιλή, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες στο Q1, αγγίζοντας τα 2,4% σε ετήσια βάση, ή 4,2% σε τριμηνιαία βάση (Saar). Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι όλες οι κύριες συνιστώσες της ανάπτυξης αυξήθηκαν κατά το 1ο τρίμηνο, με την εξαίρεση της μεταποίησης και της αλιείας. Από την πλευρά της ζήτησης, το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε τόσο από την εγχώρια ζήτηση όσο και από τις καθαρές εξαγωγές (πάνω 1,3% και 3,4% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, το 1ο τρίμηνο). Η συμβολή της εγχώριας ζήτησης έχει βελτιωθεί και είναι πλέον θετική για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
Στην Αργεντινή τα στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη, αν και ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση ήταν ελαφρώς καλύτερηαπό ό, τι στο 4ο τρίμηνο. Η οικονομία παραμένει στάσιμη και είναι απίθανο να δούμε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές πριν από τις προεδρικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος. Αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική τα επόμενα χρόνια. Αν και οι προσδοκίες για στροφή προς πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές της αγοράς μετά τις εκλογές έχουν αυξηθεί, οι ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον επόμενο πρόεδρο. Αυτό ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα οι προσαρμογές της πολιτικής που θα δούμε να κρατήσουν την κατανάλωση περιορισμένη. Ευτυχώς, η αναμενόμενη αλλαγή στην κυβέρνηση και την πολιτική είναι πιθανό να συνοδεύεται από εισροές κεφαλαίων που θα κάνουν την οικονομική προσαρμογή λιγότερο επώδυνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr