Σε σημερινή της ανάλυση, η UBS, πραγματοποιεί μια διαφορετική προσέγγιση στην παραδοσιακή αντίληψη του ασφαλούς καταφυγίου που έχει ο χρυσός. Ο λόγος για τη διαφορετική προσέγγιση έχει να κάνει με τη δυναμική των συσχετίσεων που διέπουν το χρυσό σε αυτό το εντελώς διαφορετικό οικονομικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Ο χρυσός, παραδοσιακά θεωρούνταν ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα προϊόν στο οποίο οι επενδυτές κατέφευγαν κάθε φορά που υπήρχε οικονομική αβεβαιότητα, σημειώνεται στην έκθεση. Πράγματι η ιστορία δείχνει ότι ο χρυσός έχει την τάση να ενισχύεται κάθε φορά που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στις αγορές. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η δυναμική έχει αλλάξει και ο χρυσός δεν αντιδρά το ίδιο σε περιόδους που υπάρχει αυξημένη αποστροφή στον κίνδυνο, σημειώνει η UBS.
Αυτό φυσικά και δεν αποτελεί έκπληξη, κατά τους αναλυτές της έκθεσης, μετά από 15 χρόνια ανοδικής πορείας αλλά και τεράστιων δομικών αλλαγών της παγκόσμιας οικονομίας. Ο βαθμός που ο χρυσός αντιδρά στην αύξηση του χρηματιστηριακού.οικονομικού κινδύνου, έχει μειωθεί σημαντικά.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτή την αλλαγή δυναμικής. Πολλοί από αυτούς έχουν να κάνουν με την ίδια την αλλαγή του θεμελιώδους υποβάθρου του χρυσού, μετά από μια χρυσή ανοδική δεκαετία.
Πλέον, υπάρχουν περισσότεροι επενδυτές που κατέχουν χρυσό, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι οργανισμοί, γεγονός που μειώνει την αντίδραση του χρυσού σε περιπτώσεις στροφής προς τα safe havens, καταλήγει η UBS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr