Οι λόγοι για την ξαφνική ισχυροποίηση του δολαρίου ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων:
- Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα από ό,τι οι περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, και οι ξένοι επενδυτές πρέπει να αγοράσουν δολάρια, προκειμένου να συμμετάσχουν.
- Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων φέτος, και τα υψηλότερα επιτόκια ιστορικά οδηγούν σε ένα ισχυρότερο νόμισμα.
- Οι αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν υπάρξει τα κορυφαία ως προς τις αποδόσεις της αγοράς κατά τα τελευταία χρόνια, και οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να συρρέουν προς αυτά, δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση για δολάρια.
- Οι παγκόσμιες εντάσεις και ανησυχίες αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, και οι ξένοι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο για να «παρκάρουν» τα χρήματά τους.
- Βασικά, οι ΗΠΑ είναι η λιγότερο «κακή» από μια κακή παρτίδα, όταν πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να κρύβουν τα χρήματά τους.
Για αυτούς τους λόγους και άλλους, το διεθνές κεφάλαιο έχει έρθει στις ΗΠΑ σε σχεδόν ρεκόρ ρυθμό από το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό έχει ενισχύσει σίγουρα την αξία του αμερικανικού δολαρίου από τον περασμένο Ιούλιο και μπορεί να συνεχίσει να το πράττει. Αλλά τα ερωτήματα παραμένουν.
Το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσον η ισχυρή άνοδος του δολαρίου θα συνεχιστεί. Υπάρχουν μερικά αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα ότι θα το κάνει, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω. Ωστόσο, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το δολάριο γύρισε προς τα κάτω. Έτσι, το επόμενο ερώτημα είναι, κατά πόσον η πρόσφατη κάμψη του δολαρίου είναι μια πραγματική αλλαγή της τάσης.
Το νόμισμα μιας χώρας είναι, εν μέρει, μια αντανάκλαση του πόσο καλά ή άσχημα τα πάει η οικονομία του. Και, προς το παρόν, οι ΗΠΑ δίνουν το ρυθμό για το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου. Το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5% από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, ο ταχύτερος ρυθμός σε περισσότερο από μια δεκαετία. Καθώς η ανάκαμψη επιταχύνθηκε κατά την 2ο και 3ο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις μισθοδοσίες τους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 15 ετών.
Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο που ψάχνουν για ένα κομμάτι αυτής της ανάπτυξης θα πρέπει να χρησιμοποιούν δολάρια για να αγοράσουν σε αυτό. Και αυτή η ζήτηση για επενδύσεις με βάση το δολάριο οδηγεί σε αύξηση της τιμής. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, το δολάριο αυξήθηκε πάνω από 16% σε σχέση με μια συλλογή από νομίσματα στον κόσμο.
Ο Spot Δείκτης Δολαρίου του Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι 10 μεγάλων ζευγών συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιεν, έχει σημειώσει άνοδο 20% από τα μέσα του 2014. Τα κέρδη παρουσίασαν στασιμότητα πρόσφατα, στέλνοντας τον δείκτη κάτω περισσότερο από 3% σε τρεις εβδομάδες μέχρι την 3η Απριλίου, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed μετριάσαν τις προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, το δολάριο έχει ανακάμψει κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα πριν αυτή η τάση έχει τελειώσει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 και το 2016 την περασμένη Τρίτη, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων την πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου και την αδυναμία σε άλλα νομίσματα. Ενώ το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ συγκρατημένα, στην πραγματικότητα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, την Ιαπωνία και ορισμένες άλλες χώρες των οποίων τα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση του δολαρίου έχει ωφελήσει τις περισσότερες από τις άλλες χώρες οι οποίες έχουν δει να αποδυναμώνονται τα νομίσματά τους, καθιστώντας έτσι τις εξαγωγές τους φθηνότερες στην παγκόσμια αγορά. Για τις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, το ισχυρότερο δολάριο κατέστησε τις εξαγωγές πιο ακριβές. Ωστόσο, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% περίπου του ΑΕΠ και επομένως το ισχυρότερο δολάριο δεν είχε τεράστιο αντίκτυπο στην διαφοροποιημένη οικονομία των ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr