Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 παρατηρήθηκε κατοχύρωση κερδών σε πολλές αγορές, καθώς οι επενδυτές έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εμφανίζεται όλο και περισσότερο ανομοιογενής. Οι μετοχές κατέγραψαν καλύτερη πορεία σε σχέση με τους πιστωτικούς τίτλους και οι μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές σημείωσαν άνοδο 0,9%, ενώ ο δείκτης Barclays Global Aggregate μειώθηκε κατά 3,1%.
Τα top picks
Η ψυχολογία στην αγορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαμορφώνεται βάσει των συζητήσεων σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάτι που αντανακλάται στην ενίσχυση του δολαρίου και στην αύξηση της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης το καλοκαίρι ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εξαγγείλει νέα μέτρα τόνωσης.
Μεταξύ των μεγαλύτερων μετοχικών αγορών, η Ιαπωνία είχε την καλύτερη απόδοση και ο δείκτης TOPIX κατέγραψε άνοδο 5,8% κατά το τρίμηνο, καθώς τα ασθενέστερα στοιχεία ενίσχυσαν τις προβλέψεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προέβαινε σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν άνοδο 0,7% στη διάρκεια του τριμήνου, όμως οι εντεινόμενες ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Κίνα επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης μετά τη δυναμική αρχή που σημειώθηκε φέτος (όλες οι συνολικές αποδόσεις σε εγχώριο νόμισμα).
Στις ΗΠΑ, φαίνεται να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της συγκρατημένης –όπως προκύπτει από τα στοιχεία– ανάπτυξης και της έντονα ανοδικής πορείας της αγοράς εργασίας. Επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη δεύτερου τριμήνου στο 4,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι και σε ετησιοποιημένη βάση, όμως το αποτέλεσμα προκύπτει εν μέρει από μια ανάκαμψη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να παρατηρείται μεγαλύτερη στενότητα. Από τον Ιανουάριο, οι νέες θέσεις εργασίας μόλις ξεπερνούν τις 225.000 κάθε μήνα και η ανεργία μειώθηκε στο 5,9%, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο 50ετίας. Ωστόσο, παρά τη στενότητα στην αγορά εργασίας, δεν υπάρχουν ακόμη σοβαρές ενδείξεις για αύξηση των μισθών.
Κίνδυνος η ενδυνάμωση του δολαρίου
Ένας κίνδυνος βραχυπρόθεσμα είναι η ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου το οποίο, από τα μέσα του έτους, σημείωσε άνοδο 8,4% έναντι του ευρώ και 5,5% έναντι της στερλίνας. Το ισχυρότερο δολάριο συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στην οικονομία, αλλά δημιουργεί και κάποια ανησυχία καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπληθωριστικές πιέσεις.
Η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος λογικά θα ωφελήσει τους καταναλωτές, καθώς περιορίζει το κόστος της ενέργειας. Παράλληλα, όμως, ενδέχεται να επιβαρύνει τις μετοχικές αγορές εάν περιορίσει τα κέρδη από το εξωτερικό και, κατά συνέπεια, μειώσει την εμπιστοσύνη και τις καταναλωτικές δαπάνες. Εξάλλου, εισάγοντας αποπληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να επιφέρει καθυστέρηση στην έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Οι τιμές της ενέργειας ήδη κινούνται καθοδικά λόγω της απότομης ανόδου της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και η τιμή του αργού πετρελαίου WTI μειώθηκε κατά σχεδόν 14% στη διάρκεια του τριμήνου. Στις αγορές, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη διαφοροποιηθεί οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων από τα μέσα του επόμενου έτους, καθώς η ενδυνάμωση του νομίσματος δεν είναι ακόμη τόση που να δημιουργεί ουσιαστικά αντίξοες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη.
Υπό πίεση η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ δέχθηκε αυξανόμενες πιέσεις να ενισχύσει τα μέτρα τόνωσης, καθώς κατά το δεύτερο τρίμηνο παρατηρήθηκε οικονομική στασιμότητα στην περιοχή και οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψαν μια ασθενέστερη εικόνα για το υπόλοιπο έτος. Μετά την ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο Jackson Hole τον Αύγουστο, οι προσδοκίες στις αγορές άρχισαν να ενισχύονται και η απόδοση των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας μειώθηκε κατά το τρίμηνο.
Η ΕΚΤ μείωσε το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,05%, ωθώντας τα επιτόκια των καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα, όμως οι αγορές περίμεναν λεπτομέρειες για ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Τελικά, η ΕΚΤ δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς δεν προσδιόρισε ποσοτικά τους στόχους της για τα μέτρα τόνωσης. Ωστόσο, τα προγραμματιζόμενα μέτρα τόνωσης –που περιλαμβάνουν στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), ένα πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων, και την αγορά τίτλων με εξασφάλιση στοιχείων ενεργητικού (ABS)– είναι ουσιαστικά. Καταδεικνύεται έτσι η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι υποτονική και εξαιρετικά εύθραυστη, υπάρχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως η συγκρατημένη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στο δεύτερο τρίμηνο. Οι πωλήσεις στον τομέα της λιανικής ανέκαμψαν μετά την υποτονική έναρξη του τριμήνου τον Ιούλιο, οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα τον Αύγουστο, και οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο μόνο έως τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους.
Με αργό ρυθμό η Ε.Ε.
Ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν αργός, ιδίως στη Γαλλία και την Ιταλία, και αυτό ενδέχεται να περιορίσει τα αποτελέσματα των νέων μέτρων τόνωσης από πλευράς ΕΚΤ. Αν και ο κ. Ντράγκι μπορεί να διαφοροποιήσει τη νομισματική πολιτική για να αυξηθεί η προσφορά πιστώσεων, η βελτίωση της ζήτησης θα πρέπει να προέλθει από τις μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο χωρών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΚΤ ενδέχεται να είναι αρνητική στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν ανέκαμψε η Ιαπωνία
Η οικονομία της Ιαπωνίας δεν ανέκαμψε όπως αναμενόταν μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι και ο πληθωρισμός άρχισε εκ νέου να κινείται καθοδικά. Ενισχύθηκαν έτσι οι ελπίδες των επενδυτών για μια παράταση –ή ακόμη και αύξηση– του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζεται σήμερα, προκειμένου να τονωθούν οι μετοχικές αγορές. Οι μετοχές επίσης ωφελήθηκαν από την εξασθένηση του ιαπωνικού γεν –το οποίο υποχώρησε κατά σχεδόν 8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου– αλλά και μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας, που διαθέτει $1,2 τρισεκατομμύρια, θα αυξήσει την κατανομή του σε μετοχές.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ως επί το πλείστον υποαπέδωσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου. Η επενδυτική κοινότητα ανησυχεί για μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τα στοιχεία εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά το τρίτο τρίμηνο. Αν και φαίνεται ότι η χώρα κατάφερε να αποφύγει μια απότομη προσγείωση, οι επενδυτές θα πρέπει να συγκρατήσουν τις προσδοκίες τους για οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι κινεζικές αρχές δημιούργησαν και άλλα μικρά κίνητρα, που στόχο έχουν να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς κατοικίας, αλλά οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να ολισθαίνουν.
- Η απόδοση των μετοχών ήταν υποτονική κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη
- Οι πιστωτικοί τίτλοι επλήγησαν αυτό το τρίμηνο, όμως οι αποδόσεις στις ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας εξακολούθησαν να κινούνται καθοδικά λόγω των αναμενόμενων αγορών ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr