Σχόλιο Αγοράς
Με άνοδο της τάξεως του 1,70% (1.025,05 μονάδες) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, 88 κινήθηκαν ανοδικά, 47 κατέγραψαν απώλειες, ενώ 126 παρέμειναν αμετάβλητες. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) έκλεισε στις 333,97 μονάδες (+1,76 %), με τις μετοχές των ΕΤΕ (+6,28%), ΒΙΟ (+4,24%) και ΠΕΙΡ (+4,24%) να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές των ΟΤΕ (-0,28%), ΔΕΗ (-0,74%) και ΜΙΓ (-2,18%) κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση. Οι Αμερικανικοί δείκτες και οι Ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.
Οικονομία
· Με το βλέμμα στραμμένο στην αναμενόμενη «μονομαχία» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Χθες στην κυβερνητική πλειοψηφία προστέθηκε, κατόπιν συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στα «παρών» και τις απουσίες κατά την ψηφοφορία, που θα εκληφθούν ως ήττα του αντικυβερνητικού μπλοκ και θα αποδυναμώσουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενόψει και της διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο. Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της συζήτησης, πέραν των σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αίσθηση προκάλεσε το ότι βουλευτές, όπως οι Σπ. Λυκούδης και Θ. Μωραΐτης, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ώστε να διαμορφωθεί «προεδρική πλειοψηφία» 180 βουλευτών και η χώρα να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Με τη μονομαχία Αντ. Σαμαρά - Αλ. Τσίπρα και, φυσικά, με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται απόψε η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επί του αιτήματος της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου εξελίσσεται η διαδικασία αυτή, είναι εκρηκτικό. Ωστόσο, από χθες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους φωνές, από διαφορετικές πλευρές, που όχι μόνο κάνουν λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, αλλά και πολύ περισσότερο φθάνουν έως και του να «δείξουν» ως προοπτική ακόμα και τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος ειδικού σκοπού. Ιδιαίτερη σημασία, ως προς αυτό, έχει το γεγονός ότι τέτοιες φωνές ακούστηκαν τόσο από τον χώρο των ανεξαρτήτων, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Η γαλάζια, μεγάλη, συνιστώσα της συγκυβέρνησης έχει ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας στρέψει την προσοχή της στη «δεξαμενή» των ανεξαρτήτων βουλευτών: οι πιο τολμηροί, παρασκηνιακά, δεν κρύβουν ότι προσβλέπουν ακόμα και σε θετική ή θετικές ψήφους από τον συγκεκριμένο χώρο, ώστε η ενισχυμένη από χθες –με την επιστροφή του κ. Κακλαμάνη πλειοψηφία των 155, να γίνει έστω και κατ’ ελάχιστον μεγαλύτερη.
· Σκληρή θα είναι η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος στο τέλος του έτους. Χθες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε υπέρ της παροχής μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης προς την Ελλάδα, όταν ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα πως η χώρα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της χωρίς νέα βοήθεια από Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Οι δύο αυτές δηλώσεις που έγιναν με διαφορά ολίγων ωρών αναδεικνύουν και τον βαθμό δυσκολίας της διαπραγμάτευσης, που ατύπως έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες, για το μέλλον της Ελλάδας. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν μετά τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ πως «είναι μια άποψη την οποία ακούμε», αλλά πρόσθεταν ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένους στόχους, την οποία και συνεχίζουμε». Ο πρωθυπουργός, σε χθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg, υποστήριξε πως επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία. Μάλιστα, δήλωσε ότι «αισθανόμαστε εντελώς άνετα» σχετικά με το ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων. Ταυτόχρονα, όμως, έστειλε και μήνυμα συνεννόησης με τους επίσημους δανειστές και διατήρησης κάποιου είδους επιτήρησης της Ελλάδας, ώστε να καμφθούν οι ανησυχίες των αγορών, αναφέροντας ότι η μη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας. Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε ότι «κοιτώντας μπροστά και για να συνεχιστούν τα καλά αποτελέσματα, η χώρα θα είναι κατά την άποψή μας σε καλύτερη θέση εάν είχε μια προληπτική υποστήριξη». Aφησε να εννοηθεί ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της επιτήρησης που υπάρχουν σήμερα. «Μιλάμε για εξέλιξη της σχέσης μας, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η σχέση μπορεί ακόμα να είναι εξαιρετικά επιβοηθητική για τη χώρα ώστε να προχωρήσει και τελικά να τα καταφέρει μόνη της. Ετσι, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουν και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποτελεσματικό», είπε. Η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ έγινε λίγες ημέρες πριν συναντηθεί με τον κ. Γκ. Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρα και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, στην Ουάσιγκτον.
· Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η μείωση της ανεργίας, η οποία υποχώρησε στο 26,4% από 26,7% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουµένων τον Ιούλιο του 2014 εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.581.832 άτοµα, οι άνεργοι σε 1.281.686 άτοµα και ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός σε 3.268.994 άτοµα. Οι απασχολούµενοι αυξήθηκαν κατά 72.657 άτοµα, ή 2,1%, σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2013 και κατά 34.218 άτοµα, ή 1%, σε σχέση µε το Ιούνιο. Οι άνεργοι µειώθηκαν κατά 69.413 άτοµα ή 5,1% σε σχέση µε τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και κατά 12.212 άτοµα ή 0,9% σε σχέση µε το Ιούνιο.
· Συνεχίζεται επί 19ο μήνα η πτώση τιμών στη χώρα, όπως αποτυπώνεται στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που εκπονεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ∆ΤΚ) του µηνός Σεπτεµβρίου 2014, προς τον αντίστοιχο ∆είκτη του Σεπτεµβρίου 2013 προκύπτει µείωση 0,8%, έναντι µείωσης 1,1%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2013 προς το 2012. Ο Γενικός ∆είκτης τον Σεπτέµβριο του 2014 σε σύγκριση µε τον Αύγουστο του 2014, παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 2,6%, που σηµειώθηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους. Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεµβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2012 – Σεπτεµβρίου 2013 παρουσίασε µείωση 1,4%, έναντι µείωσης 0,1%, που σηµειώθηκε το αντίστοιχο προηγούµενο δωδεκάµηνο. Ο Εναρµονισµένoς ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή (Εν∆ΤΚ) του µηνός Σεπτεµβρίου 2014 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Σεπτεµβρίου 2013 παρουσίασε µείωση 1,1%, έναντι µείωσης 1% που σηµειώθηκε στην ίδια σύγκριση του 2013 προς το 2012. Ο Εν∆ΤΚ κατά τον µήνα Σεπτέµβριο 2014 σε σύγκριση µε τον Αύγουστο του 2014 παρουσίασε αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 2,5% που σηµειώθηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους. Ο µέσος Εν∆ΤΚ του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεµβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2012 – Σεπτεµβρίου 2013 παρουσίασε µείωση 1,5%, έναντι µείωσης 0,2%, που σηµειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούµενων δωδεκαµήνων.
· Ένα σημαντικό βήμα προς την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Μέχρι τις 7 το βράδυ αναμένεται να υλοποιηθεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Από αυτούς ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει την εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για περίπου 40 έτη. Ο ίδιος επίσης θα αναλάβει και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 200 - 250 εκατ. ευρώ. Από συνολικά επτά ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβάλλουν τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για: • την επενδυτική εταιρεία Advent International • την αργεντίνικη Corpration America σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου (METKA) • τη γερμανική Fraport σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου • τη γαλλική Vinci σε συνεργασία με την ελληνικό όμιλο Ελλάκτωρ.
Επιχειρήσεις
· Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και των αλλαγών που ζητάει η EBA, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ενσωμάτωση των αλλαγών που ζητούν οι ευρωπαϊκές αρχές, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, να χαθεί οριστικά το πλεονέκτημα του αναβαλλόμενου φόρου ενόψει του stress test. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή γνωστοποίησε στην ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να δεχθεί την αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου για το stress test, όπως θεσμοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Η ΕΒΑ ζητάει από το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια με μετρητά αντί με ομόλογα, καθώς και να περιοριστεί το χρονικό διάστημα των 30 ετών στο οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και μέρος των «κόκκινων» δανείων με φόρους από μελλοντικά κέρδη. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν, δεδομένων των χρονικών περιορισμών, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις αλλαγές. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι η αλλαγή του τρόπου κάλυψης της μελλοντικής φορολογικής υποχρέωσης του Δημοσίου από ομόλογα σε μετρητά ανοίγει μια σειρά ευαίσθητων θεμάτων όπως η επίπτωση στο έλλειμμα και το χρέος αλλά και άλλα νομικής υφής ζητήματα που απαιτούν χρόνο για να αποσαφηνιστούν. Ετσι διατυπώνεται ανησυχία για τον κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία για την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και τον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το stress test της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι το αργότερο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα οριστικά σχέδιά τους στην ΕΚΤ για το πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Δίχως το πλεονέκτημα του αναβαλλόμενου φόρου οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών από το stress test θα διαμορφωθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ετσι οι τράπεζες είτε θα πρέπει να καταφύγουν στην εξαιρετικά επώδυνη επιλογή της άντλησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ είτε να αναζητήσουν τα κεφάλαια από ιδιώτες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Η πρώτη επιλογή θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου στις τράπεζες, κάτι που οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιλέξουν μόνο αν δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική. Ωστόσο και οι αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν δύσκολη επιλογή. Το γεγονός ότι σύντομα θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις, με επίπτωση στους μετόχους που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις, θα πλήξει την αξιοπιστία των διοικήσεων. Επιπλέον, ο πολιτικός κίνδυνος και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιουργούν αβεβαιότητα για την επιτυχία των νέων αυξήσεων. Ωστόσο οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική σημαντικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, αλλά και από την ελκυστική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
· Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) Trastor υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα απέκτησε επιπλέον δικαιώματα ψήφου (37,08%) επί μετοχών κυριότητας της εταιρείας ακινήτων Pasal της οικογένειας Θεοδωρίδη που είχαν κατατεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δάνειο. Μετά την καταγγελία του δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς και την απόκτηση των δικαιωμάτων ψήφου από το ενέχυρο, η τελευταία - που ήδη κατείχε μετοχές που αντιστοιχούν στο 33,8% της Trastor - αυξάνει το ποσοστό της στο 70,97% και υποχρεούται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους της ΑΕΕΑΠ. Σημειώνεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, η διοίκηση της Pasal είχε ανακοινώσει πως κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 28 Ιανουαρίου 2015. Όσον αφορά τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς υποβάλλεται για το σύνολο των μετοχών που δεν κατέχει στην τιμή του 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Η περίοδος αποδοχής θα ξεκινήσει μετά την έγκριση του σχετικού πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
· Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή ακυρώσεως της Αλουμίνιον της Ελλάδος, με την οποία η υπόψη εταιρία ζήτησε την ακύρωση της Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 13ης Ιουλίου 2011, σχετικά με την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Όπως σημειώνει η Επιχείρηση, κατά την πάγια πρακτική της, θα συμμορφωθεί προς την εκδοθείσα απόφαση η οποία και θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου. Η Επιτροπή δύναται να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της υπόψη Απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου καθώς και αίτηση αναστολής αυτής.
· Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο με ικανοποιητικό ρυθμό +9% η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2013. Σε επίπεδο εννιαμήνου, η αύξηση αγγίζει το +14,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος ρεκόρ των 19,5 εκατ. αεροπορικών αφίξεων έως το τέλος του έτους (21,5 εκατ. με την προσθήκη της κρουαζιέρας).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr