Σχόλιο Αγοράς
Με πτώση της τάξεως του 0,41% (1.007,94 μονάδες) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, 52 κινήθηκαν ανοδικά, 79 κατέγραψαν απώλειες, ενώ 130 παρέμειναν αμετάβλητες. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE LargeCap) έκλεισε στις 328,20 μονάδες (-0,50%), με τις μετοχές των ΕΛΠΕ (+4,11%), ΜΕΤΚ (+3,70%) και ΑΛΦΑ (+2,50%) να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές των ΟΠΑΠ (-2,53%), ΜΟΗ (-2,75%) και ΠΕΙΡ (-4,84%) κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση. Οι Ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο ενώ οι Αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη.
Οικονομία
• Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας (και όχι το χρηματοδοτικό κενό) το 2015 και το 2016 ανέρχονται στα 18,7 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και 8,6 δισ. ευρώ (4,3% του ΑΕΠ), αντιστοίχως, εκτιμά το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι βάσει αυτών των εκτιμήσεων το Ταμείο θεωρεί επί της ουσίας ότι εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα θα χρειαστεί συνολικά 27,3 δισ. ευρώ την παραπάνω περίοδο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή και το χρέος, αν και πολύ υψηλό, έχει αρχίσει πλέον να αποκλιμακώνεται. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ κατά την παρουσίαση της έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για τη δημοσιονομική κατάσταση παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έχει το 2014 το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Όπως δήλωσε ο κ. Γκασπάρ, «το μέγεθος της προσαρμογής είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που προχωρεί σύμφωνα, ακόμη και ταχύτερα, με το πρόγραμμα».
Με τη θετική εξέλιξη της επιστροφής της ανάπτυξης, το ΔΝΤ εκτιμά πως το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα ανέλθει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2014 και στο 5,7% το 2015. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ο κ. Γκασπάρ υποστήριξε πως «η δουλειά δεν έχει ακόμη γίνει». Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, στην έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 171% του ΑΕΠ από το 174,2%. Πρόκειται για τις ακριβώς ίδιες προβλέψεις με εκείνες που είχε περιλάβει στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2014. Επίσης, ακριβώς ίδια είναι και η εκτίμηση στη χθεσινή έκθεση του Ταμείου για τις χρηματοδοτικές ανάγκες (και όχι το χρηματοδοτικό κενό) της χώρας το 2015 και το 2016, που τις ανεβάζει στα 18,7 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και 8,6 δισ. ευρώ (4,3% του ΑΕΠ), αντιστοίχως. Στην έκθεση του ΔΝΤ τον Ιούνιο –που συνόδευε το Μνημόνιο– και συγκεκριμένα στον πίνακα 14, αναφέρεται ότι για το 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι 18,7 δισ. ευρώ συνολικά και για το 2016 ανέρχονται στα 8,6 δισ. ευρώ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει αυτών των εκτιμήσεων το Ταμείο θεωρεί επί της ουσίας ότι εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα θα χρειαστεί να βρει 18,7 δισ. ευρώ το 2015 για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το Ταμείο επιμένει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 θα είναι 1,9% του ΑΕΠ, όταν ο νέος προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος (προβλέπει έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ).
Πέραν αυτών, η τρόικα αποχώρησε χθες από την Ελλάδα με χαμηλούς τόνους, καθώς όλα τα μεγάλα ζητήματα του ελέγχου παρέμειναν ανοιχτά και παραπέμφθηκαν για τις συζητήσεις που θα γίνουν από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά. Χθες, ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Ε.Ε., δήλωσε πως τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν χρήσιμες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά θέματα, καταγράφηκε πρόοδος όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε πως οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Νοέμβριο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Επιχειρήσεις
• Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση δύο αλλαγές στον νόμο για την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια, με μετρητά αντί με ομόλογα, που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δεύτερον, να περιοριστεί το χρονικό διάστημα των 30 ετών κατά το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και μέρος των «κόκκινων» δανείων με φόρους από μελλοντικά κέρδη. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ρύθμιση, τότε είναι πιθανό η EBA να μη δώσει την απαραίτητη έγκριση προκειμένου μέρος του αναβαλλόμενου φόρου να αναγνωριστεί ως εποπτικό κεφάλαιο. Για το θέμα ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα απέστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές, με την οποία διατυπώνει τον έντονο προβληματισμό της, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου συνιστά μεταφορά κινδύνων από τους μετόχους των τραπεζών στους φορολογουμένους. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση δύο αλλαγές στον νόμο για την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια, με μετρητά αντί με ομόλογα, που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δεύτερον, να περιοριστεί το χρονικό διάστημα των 30 ετών κατά το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και μέρος των «κόκκινων» δανείων με φόρους από μελλοντικά κέρδη. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ρύθμιση, τότε είναι πιθανό η EBA να μη δώσει την απαραίτητη έγκριση προκειμένου μέρος του αναβαλλόμενου φόρου να αναγνωριστεί ως εποπτικό κεφάλαιο. Για το θέμα ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα απέστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές, με την οποία διατυπώνει τον έντονο προβληματισμό της, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου συνιστά μεταφορά κινδύνων από τους μετόχους των τραπεζών στους φορολογουμένους.
• Ο όμιλος Μυτιληναίου δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην προσφυγή που είχε καταθέσει έναντι της απόφασης των 17,4 εκατ. ευρώ που είχε θεωρηθεί αρχικά ως κρατική ενίσχυση έναντι των παλαιών τιμολογίων που απολάμβανε η Βιομηχανία Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ. Η εταιρία προς αποφυγή περαιτέρω αντιδικίας στα ελληνικά δικαστήρια είχε επιβεβαιώσει ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος είχε καταβάλει ήδη στη ΔΕΗ το ποσό των 21,3 εκατ. ευρώ (17,4 εκατ. ευρώ πλέον τόκων) του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την ανάκτηση με την αιτίαση της κρατικής ενίσχυσης. Παρ' όλα αυτά η εταιρία επέμενε στην άποψή της για μη ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης και ως εκ τούτου είχε προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ προσδοκώντας –όπως και έγινε τελικά- την επιστροφή του εν λόγω ποσού.
Οικονομικό Ημερολόγιο
09/10/2014: –
17/10/2014: ΜΠΕΛΑ – Ετήσια Γεν. Συνέλευση
22/10/2014: ΜΠΕΛΑ – Απ/πη Δικ. στο Μέρισμα
22/10/2014: ΜΙΓΡΕ – Λήξη Περιόδου Απ/χής της Υπ. Δημ. Πρότασης της Εθνικής Πανγαία 21/11/2014: Fitch – Αξιολ. Πιστ. Ικαν/τα Ελλάδος
28/11/2014: Moody’s – Αξιολ. Πιστ. Ικαν. Ελλάδος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr