Σύμφωνα με την ίδια, η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα. Το 2014 θα είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς αριθμούς ανάπτυξης (αν και σε χαμηλά επίπεδα), η οποία θα οδηγηθεί από α) την ισχυρή τουριστική περίοδο, β) τη μείωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, γ) την αύξηση της ζήτησης και δ) τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Τα τελευταία στοιχεία από τους δείκτες εμπιστοσύνης (δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτες PMI), άλλωστε, είναι επίσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η δυναμική και η διάρθρωση του χρέους περιορίζει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων. Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να παράγει ένα στερεό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους θα μπορούσε να φτάσει το 7% του δυνητικού ΑΕΠ ήδη από το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή, οι λήξεις των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας (τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 84% του συνολικού χρέους από το 2016) είναι μακροπρόθεσμες (15-30 ετών), και τα κουπόνια έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η διάρθρωση του χρέους ευνοεί την εξυπηρέτηση του χρέους.
Παράλληλα, οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ευνοϊκές για την Ελλάδα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη να τις αξιοποιήσει. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν στα μέσα Απριλίου, όταν η Ελλάδα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές (οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου κυμαίνεται σήμερα κάτω από 4,23%).
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα βοήθησαν τη χώρα να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητας της που έχασε στα χρόνια μετά την ένταξη ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 25% από το ανώτατο σημείο της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.
Προειδοποιήσεις
Την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η επαναφορά της πολιτικής αβεβαιότητας. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η έκβαση των πρόσφατων ευρωεκλογών αυξάνει τον κίνδυνο η κυβέρνηση αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές.
Ο κίνδυνος της πολιτικής ασυνέχειας θα μπορούσε να μειώσει την ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και της φυγής καταθέσεων. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κλειδί μία θετική αξιολόγηση της τρόικας
Το αποτέλεσμα της επόμενης εξέτασης της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος είναι το κλειδί για την εξέλιξη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει με μεγαλύτερους ρυθμούς τη δέσμευση της για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να έλθει ως αντάλλαγμα η ελάφρυνση του χρέους, καταλήγει η Goldman Sachs.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr