Tο ράλι αυτό μπορεί να υποδεικνύει βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και είναι αρκετά δυνατό ώστε να επανεξετάσουμε το επιφυλακτικό μας σενάριο ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές. Ο μέσος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στο 5%, ελαφρώς υψηλότερα από το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2010. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, η οικονομική ανάπτυξη στον αναδυόμενο κόσμο θα υποχωρήσει περεταίρω στο 4% μέχρι τις αρχές του 2015. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης προκαλείται κατά κύριο λόγο από τρεις παράγοντες: την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος και της ανταγωνιστικής θέσης των περισσότερων αναδυόμενων οικονομιών, την σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στον ανεπτυγμένο κόσμο και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα.
Η ενδυνάμωση των αναδυόμενων χρηματιστηριακών αγορών τους τελευταίους μήνες μπορεί να εξηγηθεί από μία βελτίωση – ή τουλάχιστον την αίσθηση της βελτίωσης - των δύο πρώτων παραγόντων, παρά την επιδείνωση των προοπτικών της Κινέζικης οικονομικής ανάπτυξης.Οι προοπτικές ανάπτυξης για τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της απότομης αύξησης των μισθών και των πραγματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών, της αυξημένης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, της αύξησης των φορολογικών βαρών και των εποπτικών κανόνων. Εξ αυτών προέρχεται η επιδείνωση της ανταγωνιστικής θέσης και του επενδυτικού κλίματος. Αυτή η αρνητική εξέλιξη υπήρξε πιο σαφής στη Βραζιλία και την Ινδία. Η επιτυχία του κινεζικού μοντέλου ανάπτυξης, έχει επηρεάσει σημαντικά τη χάραξη λανθασμένης οικονομικής στρατηγικής σε πολλές χώρες. Η ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών απαιτεί τώρα μια εκτεταμένη διόρθωση της πολιτικής, μακριά από το μοντέλο εκτεταμένης παρέμβασης στην οικονομία.
Τους τελευταίους μήνες, ενισχύονται όλο και περισσότερο οι ελπίδες των επενδυτών ότι στις φετινές εκλογές στην Ινδία, την Ινδονησία και τη Βραζιλία θα κερδίσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε την τρέχουσα κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και θα ενίσχυε τις προοπτικές ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, αυτή η αισιοδοξία έχει επιβεβαιωθεί μόνο από το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ινδία. Για τις άλλες δύο χώρες, οι επενδυτές εξακολουθούν να ελπίζουν. Συνεπώς, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε μια νέα, ευοίωνη πολιτική αλλαγή στις αναδυόμενες αγορές.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον εξορθολογισμό της νομισματικής τους πολιτικής. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά ικανοποιητικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η βαθμιαία αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων θα συνεχιστεί και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος. Αυτό θα πρέπει να ασκεί συνεχή πίεση στις ροές κεφαλαίων προς τον αναδυόμενες κόσμο. Παρ 'όλα αυτά, υπήρξε μια σαφή αναβίωση του αρμπιτράζ επιτοκίων (carry trade) στις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της. Σε αυτό το στάδιο, οι προσδοκίες για περαιτέρω βήματα από την ΕΚΤ φαίνεται κάπως υπερβολικές. Οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες κόσμο παραμένουν ευάλωτες.
Και στη συνέχεια υπάρχει η Κίνα. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζεται. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την κινεζική αγορά κατοικίας δείχνουν μια ισχυρή διόρθωση. Αυτό ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη και αυξάνει τον κίνδυνο μιας συστημικής κρίσης. Συνολικά, οι προοπτικές για την κινεζική οικονομία αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες. Με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που έχει η κινέζικη ζήτηση για ολόκληρο τον αναδυόμενο κόσμο, αυτός παραμένει ο πιο σημαντικός λόγος για να μην είμαστε πολύ ενθουσιώδεις για το πρόσφατο ράλι στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr