Εξαιτίας του γεγονότος ότι η εξέλιξη της αγοράς εντός του τρέχοντος έτους καθορίστηκε από την συμπεριφορική (behavioural) πλευρά των επενδύσεων (γεωπολιτικοί παράγοντες φόβου, αναδιάρθρωση των επενδυτικών θέσεων) δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το παλιό σύνθημα της αγοράς περί επιφυλακτικότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να έχει απήχηση.
Ωστόσο, καλό είναι να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Καταρχήν, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της αναδιάρθρωσης θέσεων: επενδύσεις, όχι ιδιαίτερα αγαπητές στα τέλη του περασμένου έτους κατέγραψαν καλές επιδόσεις μέχρι τώρα μέσα στο έτος(commodities, real estate,αναδυόμενες αγορές, κρατικά ομόλογα και βραχυπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα), ενώ κατηγορίες κεφαλαίου στις οποίες οι επενδυτές κατείχαν σχετικά μεγάλες θέσεις (γενικότερα μετοχές) υστέρησαν σε απόδοση.
Πιστεύουμε ότι έως τώρα οι επενδυτές έχουν αμβλύνει αρκετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες κεφαλαίου. Και επιπλέον, η ψυχολογία των επενδυτών έχει γίνει πιο φυσιολογική. Στο ξεκίνημα της χρονιάς βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών και δεν απείχε πολύ από τα επίπεδα ρεκόρ του τέλους της δεκαετίας του 90. Από τότε οι επενδυτές έχουν γίνει λιγότερο αισιόδοξοι.
Ταυτόχρονα, η στήριξη που παρέχουν τα θεμελιώδη στοχεία στις κατηγορίες ενεργητικού υψηλού ρίσκου είναι ακόμα σε ισχύ. Μάλιστα, η ορατότητα όσον αφορά την εξέλιξη της συγκυρίας για την κατάσταση των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους έχει βελτιωθεί. Οι επιπτώσεις των άσχημων καιρικών συνθηκών στα στοιχεία των ανεπτυγμένων αγορών σταδιακά φθίνουν, ενώ το ανοδικό μονοπάτι της «παλιά οικονομίας» επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο. Τον Μάρτιο, ένας πρόδρομος δείκτης που προέκυψε από έρευνες επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και Ευρωπαϊκές περιφερειακές χώρες άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Επιπλέον, τα νούμερα των εταιρικών κερδών συγκλίνουν προς ένα έτος διψήφιου ρυθμού μεγέθυνσης σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές. Τα κέρδη των εταιριών των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς περίπου το 70% αυτών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, παρότι δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Οι προοπτικές για το σύνολο του έτους υποδεικνύουν επιφυλακτικότητα, ωστόσο είναι λιγότερο αρνητικές απ’ ότι τα περασμένα τρίμηνα. Στην Ευρώπη, τα εταιρικά κέρδη επηρεάστηκαν από την ακόμα ασθενή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς και το ισχυρό ευρώ.
Εκτός από τα κέρδη που κατέγραψαν, οι εταιρίες επιταχύνουν τη δραστηριότητα τους σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ιδιαίτερα στον κλάδο της υγείας μια σειρά μεγάλων deals ανακοινώθηκε πρόσφατα. Με περισσότερο από 150 δις δολάρια, το μέγεθος των συγχωνεύσεων και εξαγορών που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής στο έτος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Thomson Reuters άρχισε να καταγράφει αυτή τη δραστηριότητα το 1980. Ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος χρηματοδοτείται μέσω μετοχών, γεγονός που δείχνει ότι όλο και περισσότερες εταιρίες θεωρούν τις μετοχές πιο κατάλληλες από άλλους τρόπους χρηματοδότησης.
Η αύξηση των δημόσιων προσφορών μετοχών είναι ένα ακόμα σημάδι ότι οι εταιρίες προσπαθούν να επωφεληθούν από τη βελτιούμενη συγκυρία. Ταυτόχρονα, η λογική αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις αυξημένες επαναγορές ιδίων μετοχών και να δώσει το κίνητρο στις εταιρίες να επενδύσουν περισσότερο.
Έτσι, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με μικρότερη συγκέντρωση και με την ψυχολογία τους λιγότερο αισιόδοξη, τα θεμελιώδη ενδέχεται να γίνουν πιο σημαντικοί παράγοντες κατεύθυνσης της αγοράς. ∆εδομένου ότι τα θεμελιώδη είναι σε γενικές γραμμές ευνοϊκά - εκτός από τις αναδυόμενες αγορές - φαίνεται πολύ νωρίς να αλλάξουμε κατεύθυνση στην επενδυτική μας προσέγγιση. Αντί να πουλήσουμε τον Μάιο και να φύγουμε, φαίνεται πιο σοφό να διατηρήσουμε τις αυξημένες θέσεις μας σε μετοχές και τίτλους με αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο (spread).
Valentijn van Nieuwenhuijzen
(Head of Strategy, Strategy and Asset Allocation Group, IM Europe)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr