Η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην περιοχή της ευρωζώνης είναι κοντά στο ισχυρότερο επίπεδo της εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρά τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ουκρανία και την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πολιτικές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχουν βάλει τέλος στη χρηματοοικονομική κρίση της περιοχής.
Οι μειώσεις των επιτοκίων, οι ενέσεις ρευστότητας και η δέσμευση να αγοράσει τα ομόλογα των χτυπημένων από την κρίση χωρών, έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να στρέψουν και πάλι τις επενδύσεις τους σε αυτές τις χώρες που εδώ και χρόνια απέφευγαν.
Τα οικονομικά στοιχεία σηματοδοτούν τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και προσθέτουν στο story της ανάκαμψης της ευρωζώνη, όπως τονίζει ο Φάμπιο Φουά, οικονομολόγος της Barclays. Οι διεθνείς επενδυτές επιστρέφουν στην ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες που έλαβαν διασώσεις στα βάθη της κρίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι καθαρές εισροές από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ προς την Ισπανία, διαμορφώνονται στα 524 εκατομμύρια ευρώ φέτος, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 59% από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Η Πορτογαλία προσέλκυσε 14,7 εκατ. ευρώ, εννέα φορές περισσότερα από ότι πέρυσι. Η Ελλάδα έχει δει τις εισροές ξένων κεφαλαίων και τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 75% από πέρυσι, και η Ιρλανδία κατά 25%, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Και οι αγορές ομολόγων των χωρών αυτών, υπογραμμίζουν επίσης την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την περιφέρεια της ευρωζώνη, με τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται πλέον στα προ-κρίσης επίπεδα, ενώ τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν τους απόλυτους πρωταγωνιστές έχοντας ανταμείψει τους επενδυτές που τα εμπιστεύτηκαν με κέρδη άνω του 18% από τις αρχές της χρονιάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr