Οι αγορές από την Ουγγαρία έως την Πολωνία και τη Ρωσία έχουν χτυπηθεί από την μετάδοση από της βίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα και οδηγώντας τα νομίσματα σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι αναταράξεις που πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες από τις αρχές του έτους, εντείνονται. Μεγάλος χαμένος αποδεικνύεται ο Μαρκ Μόμπιους, η εταιρεία του οποίου είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ουκρανικών ομολόγων στον κόσμο.
Το ρούβλι Ρωσίας υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα , το φιορίνι Ουγγαρίας σημείωσε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πολωνίας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες. Οι αποδόσεις του ομολόγου της Ουκρανίας που λήγει τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 19% στα επίπεδα ρεκόρ του 42%. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, προέτρεψε το κοινοβούλιο της χώρας "να προετοιμάσει την Πολωνία και την Ευρώπη για τις πιο δραματικές πιθανότητες".
Μία μεγάλη φυγή των προσφύγων θα μπορούσε να επηρεάσει την Πολωνία , της οποίας τα νοσοκομεία περιθάλπουν ήδη τραυματίες διαδηλωτές, ακόμη και αν οι οικονομολόγοι λένε οικονομία της χώρας είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει μια περίοδο αστάθειας. «Οι συνέπειες για τις γειτονικές χώρες δεν πρέπει να υποτιμηθούν», δήλωσε ο Simon Quijano - Evans, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Commerzbank, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές είχαν στο παρελθόν υποτυμήσει τους κινδύνους των ταραχών σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο .
Ο Tim Ash, οικονομολόγος της Standard Bank, είπε ότι τη μεγαλύτερη επίδραση θα δεχθεί η Ρωσία, με την Μόσχα να κινδυνεύει να χάσει μέχρι και 30 δισ. δολάρια από τα κρατικά ή τραπεζικά ομόλογα της Ουκρανίας που κατείχε. Με το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου να διέρχονται από την Ουκρανία , μια κατάρρευση του νόμου και της τάξης θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό πλήγμα, όπως προσθέτει.
Ωστόσο, πιο σοβαρές αναμένεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις, αν το default της Ουκρανίας αναγκάσει τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Οι αναλυτές λένε ότι καθώς η κρίση στην Ουκρανία έχει αναπτυχθεί τόσο γρήγορα , πολλά θεσμικά funds έχουν ακόμη στην κατοχή τους σημαντικό ποσοστό ουκρανικών ομολόγων και δεν θα έχουν το χρόνο να το πουλήσουν σε distressfunds.
Ένα default θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες, δήλωσε ο Κοon Chow, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Barclays Capital. H Ουκρανία θα μπορούσε να είναι απλά το έναυσμα για την επιστροφή της κατήφειας στις αναδυόμενες αγορές - αλλά και με τις αναδυόμενες αγορές να εξακολουθούν να είναι εύθραυστες μετά το sell-off του περασμένου μήνα, και με τις πολιτικές κρίσεις να εμβαθύνονται από τη Βενεζουέλα μέχρι στην Ταϊλάνδη, δεν χρειάζεται και πολύ προτού η κατάσταση στις αγορές γίνει εκρηκτική, όπως τονίζει.
Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας μετά τις πιο αιματηρές συγκρούσεις, οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή από τις μετοχές και τα ομόλογα της περιοχής. Η Ρωσία ακύρωσε δημοπρασία ομολόγων για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς το ρούβλι υποχώρησε και οι αποδόσεις αυξήθηκαν.
«Βλέπουμε ήδη την μετάδοση της κρίσης από την Ουκρανία στη Ρωσία και την Πολωνία σε ότι αφορά τα νομίσματα και τα ομόλογα», όπως σημειώνει ο Ρίτσαρντ Σέγκαλ, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies International. Αν η Ουκρανία καταρρεύσει,, η Ρωσία θα αναγκαστεί να μαζέψει τα κομμάτια, κάτι το οποίο θα είναι ακριβό, όπως προσθέτει ο αναλυτής.
Η Franklin Τempleton του γνωστού Μαρκ Μόμπιους, αγόρασε και άλλα ομόλογα της Ουκρανίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, αυξάνοντας τις θέσεις τόσο που την κάνουν πλέον τον μεγαλύτερο κάτοχο κρατικών ομολόγων της χώρας στον κόσμο. Το Templeton Global Bond Fund και το Templeton Global Τotal Return Fund, αύξησαν τις θέσεις τους στα ομόλογα της Ουκρανίας κατά 252 εκατομμύρια δολάρια φέρνοντας το σύνολο στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg στα τέλη του Δεκεμβρίου. Μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, τα funds κατέχουν ομόλογα αξίας 6,4 δισ. δολαρίων περίπου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr