Δύο εβδομάδες μετά τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα οποία τράβηξαν τη λίρα από τον πάτο, η κυβέρνηση πούλησε ομόλογα 31 ετών αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων χθες, το μεγαλύτερο σε διάρκεια χρέος της στην ιστορία. Η Ρωσία έχει εκδόσει έντοκα γραμμάτια αξίας 569 εκατ. δολαρίων και η Σλοβενία πούλησε τα πρώτα ομόλογα του τραπεζικού της κλάδου εδώ και έναν χρόνο.
Η πρόσβαση σε κεφάλαια προσφέρει στους επενδυτές την ανακούφιση ότι τα χειρότερα για την περιοχή πέρασαν ακόμη και αν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και της απόσυρσης της νομισματικής τόνωσης των ΗΠΑ συνεχίζονται.
Οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν ήδη αντλήσει αρκετά δολάρια για να καλύψουν περισσότερο από το ένα τρίτο των χρηματοδοτικών αναγκών τους αυτό το έτος, ενισχύοντας την ικανότητά τους να ξεπεράσουν την αστάθεια της αγοράς.
"Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές τα τελευταία δύο χρόνια έχω δει να γράφουν για το τέλος των αναδυόμενων αγορών", σημειώνει η Κatia Bouazza, επικεφαλής παγκόσμιων αγορών στην HSBC Holdings. "Πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα θεμελιώδη μεγέθη", όπως τονίζει, προσθέτοντας πως "όποιος κοιτά αυτή τη στιγμή προς τις συγκεκριμένες αγορές, δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθεί, καθώς οι πρόσφατες ανησυχίες ήταν υπερβολικές".
Η θεραπεία στις αγορές χρέους συνέπεσε με τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, ο οποίος μηδένισε την Πέμπτη τις απώλειες από τις αρχές του έτους, καθώς οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κράτησε τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις αναπτυσσόμενες χώρες το τρέχον έτος στο 5,1% στις 21 Ιανουαρίου, ενώ αύξησε τις προοπτικές για τις προηγμένες οικονομίες στο 2,2%.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, της Ινδονησίας και του Μεξικό, έχουν αντλήσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα σε όρους δολαρίου φέτος και αυτό αντιπροσωπεύει το 38% της χρηματοδότησης που η Morgan Stanley εκτιμά ότι χρειάζονται φέτος για πληρωμές τόκων και κεφαλαίου για το χρέος τους.
Το γεγονός ότι οι χώρες αυτές είναι σε θέση να βγουν στην αγορά, δείχνει ότι η κρίση στην περιοχή και σε χώρες όπως η Τουρκία, δεν δεν πρόκειται να επεκταθεί, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές. "Υπάρχει πάρα πολλή απαισιοδοξία σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές σε γενικές γραμμές, η οποία είναι υπερβολική, όπως υπερβολική ήταν και η πρόσφατη αντίδραση και αναταραχή", όπως σημειώνει ο Geoff Lewis, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management.
Την άποψη αυτή φαίνεται να μοιράζονται και οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Mark Mobius της Templeton Emerging Markets Group, ο οποίος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η φυγή από τις αναπτυσσόμενες χώρες έχει σχεδόν τελειώσει.
"Έχουμε περάσει κρίσεις και αυτή δεν είναι μια κρίση", δήλωσε η Greylock Capital, η οποία βοήθησε στις διαπραγματεύσεις ανταλλαγής του χρέους στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr