Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων της, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές και ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία, η Ινδία και η Βραζιλία. Η τουρκική λίρα, ωστόσο, επέστρεψε και πάλι τον δρόμο της διολίσθησης παρασύροντας πτωτικά τόσο τις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και τη Wall Street.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής Τράπεζα της Νοτίου Αφρικής, αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς στο 5,5% από το 5%, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από τον Ιούνιο του 2008.
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αιφνιδίασε τη Δευτέρα τις αγορές, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, με τη ρουπία και τις ινδικές μετοχές να χάνουν έδαφος μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Συγκεκριμένα, αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς κατά 0,25% στο 8%, επικαλούμενη πληθωριστικές απειλές. Ανέφερε, ωστόσο, ότι είναι απίθανη μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής βραχυπρόθεσμα, αν οι τιμές καταναλωτή παραμείνουν κοντά στις προβλέψεις της. Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμούσε ότι η RBI θα διατηρούσε σταθερό το επιτόκιό της.
Η Τουρκία αύξησε το κόστος δανεισμού την Τρίτη μετά τα μεσάνυχτα με το overnight επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 12% από 7,75%. Η τράπεζα αύξησε, επίσης, το επιτόκιο επαναγοράς διάρκειας μιας εβδομάδας στο 10% από 4,5% και το overnight επιτόκιο χορηγήσεων στο 8% από 3,5%. Αύξησε τέλος το επιτόκιο στην διευκόλυνση δανεισμού έκτακτης ρευστότητας στο 15% από 10,25%.
Η κυριολεκτικά τεράστια αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκία είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να στηρίξει το σφυροκοπημένο νόμισμα, αλλά δυστυχώς δεν σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των προβλημάτων για των αναδυόμενων αγορών, λένε οι αναλυτές.
Ενώ οι αναλυτές επικρότησαν την επιθετική δράση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά την αντίθεση που είχε ο πρωθυπουργός της χώρας σε μία τέτοια κίνηση, προσθέτουν ότι τα δεινά των αναδυόμενων αγορών κάθε άλλο παρά έλαβαν ένα τέλος.
«Η αύξηση των επιτοκίων πραγματικά βοηθά την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά δεν ηρεμεί την νευρικότητα που υπάρχει σε όλο το μήκος των αναδυόμενων αγορών», τονίζει ο Εντ Πόνσι, διευθύνων σύμβουλος στην Barchetta Capital Management. «Δεν νομίζω θα κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται καλύτερα για την Αργεντινή, για παράδειγμα, η οποία είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση», όπως προσθέτει.
Οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν υπό ανανεωμένες πιέσεις την περασμένη εβδομάδα και χτυπήθηκαν από τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας και την επίδραση της μείωσης των νομισματικών μέτρων τόνωσης της Federal Reserve, ειδικά στις χώρες με υψηλό χρέος. Η δράση αυτή από την Τουρκία είναι πιθανό να καταστείλει την τρέχουσα αναταραχή. Ωστόσο δεν θα αφαιρέσει εντελώς το φόβο ότι οι υπερχρεωμένες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών θα έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος, όπως σημειώνει ο Έβαν Λούκας, στρατηγικός αναλυτής στην IG.
"Είναι πρόωρο να γιορτάσουμε ακόμα και η ιστορία με την Τουρκία είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, οπότε θα πρέπει να δούμε αν η αύξηση των επιτοκίων είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει την οικονομία, αν και έχει σταθεροποιήσει τις αγορές προς το παρόν", δήλωσε ο Μπόρις Σλόσμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος στην BK Asset Management. Όπως πρόσθεσε, το μεγάλο πρόβλημα για τις αναδυόμενες αγορές δεν είναι η αστάθεια σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Αργεντινή, αλλά τα βαθύτερα προβλήματα στην Κίνα.
"Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς η Κίνα θα χειριστεί μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας της και ακόμα και ένα μικρό ρήγμα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να επιταχύνει μια πολύ μεγαλύτερη πηγή αναταραχής από ό, τι αυτή που βλέπουμε τώρα", τόνισε ο ίδιος. Οι φόβοι για το τραπεζικό σύστημα της Κίνας έχουν φουντώσει πρόσφατα, λόγω ενός προϊόντος διαχείρισης πλούτου, που αναμένεται να κηρύξει στάση πληρωμών αυτή την εβδομάδα.
Διολίσθηση εκ νέου στην τουρκική λίρα
Η τουρκική λίρα υποχώρησε, την Τετάρτη, ραγδαία παραδίδοντας σε έλαχιστες ώρες όλα τα κέρδη που κατέγραψε μετά από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων. Η λίρα την Τετάρτη διαμορφωνόταν 3% χαμηλότερα κοντά στις 2,32 έναντι του δολαρίου, μετά από την άνοδο κατά 2,6% προχθες το βράδυ μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια.
Σύμφωνα με την HIS Global Insight, υπό εξέλιξη πολιτική κατάσταση ή η μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λίρα ξανά, παρά την νέο-αποκτηθείσα ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr