Όπως υποστηρίζει ο κ. van Nieuwenhuijzen, ο κομβικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας, αργά αλλά σταθερά, θα μειωθεί. Για αρκετά χρόνια, οι αγορές τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη παροχή χρηματικής ρευστότητας. Συνεπώς, οι κατηγορίες ενεργητικού που προσέλκυσαν μεγάλη ρευστότητα, χτυπήθηκαν σκληρά τον Μάιο και τον Ιούνιο από τη δημιουργία προσδοκιών για τη σταδιακή διακοπή της προσφοράς χρήματος. Οι αναδυόμενες (ομολογιακές) αγορές ήταν τα μεγαλύτερα θύματα τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο ίδιος, σημειώνει ότι μετά την απροσδόκητη απόφαση της Fed το Σεπτέμβριο, για την αναβολή της σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, οι αγορές προεξόφλησαν την παράταση αυτή μέχρι το επόμενο έτος. Μετά από ένα ελαφρώς πιο επιθετικό από το αναμενόμενο ύφος από την Fed και τα μακροοικονομικά στοιχεία, Οκτωβρίου (ISM, μισθοδοσίες), που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, η Fed ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή σταδιακής μείωσης της παροχής ρευστότητας (tapering) κατά την επερχόμενη συνεδρίασή της την 18η Δεκεμβρίου.
"Ωστόσο, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο Μάρτιος του 2014 είναι το πιο πιθανό χρονικό σημείο, εν μέρει και υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που θα λάβουν χώρα το Δεκέμβριο", αναφέρει ο Ολλανδός αναλυτής.
Ανεξάρτητα από το αν η Fed αρχίσει τη σταδιακή μείωση αυτό το έτος ή το επόμενο, ο ίδιος αναμένει ότι ο αντίκτυπος στις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι μικρότερος από ό, τι ήταν το Μάιο και τον Ιούνιο. Όπως εξηγεί, μια βασική διαφορά είναι το σημείο εκκίνησης. Κατά την έναρξη του θέματος το Μάιο, η απόδοση του 10ετούς τίτλου κυμαινόταν κάτω από 2%. Καθώς έχει αυξηθεί από τότε κατά 80 έως 90 μονάδες βάσης, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μιας εξίσου απότομης αύξησης κατά τη διάρκεια ενός συγκριτικά σύντομου χρονικού διαστήματος είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με το Μάιο και τον Ιούνιο.
Όπως επισημαίνει ο Ολλανδός αναλυτής, το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου του tapering έχει ήδη προεξοφληθεί και οι αγορές φαίνεται επίσης να κατανοούν καλύτερα τη διαφορά μεταξύ σταδιακής μείωσης και σύσφιξης (δηλαδή αύξησης των επιτοκίων). Υπό την κα. Janet Yellen, τη νέα πρόεδρο της Federal Reserve, η στρατηγική κατεύθυνση θα διατηρηθεί περαιτέρω, ενώ η αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να απέχει τουλάχιστον δύο χρόνια.
Εάν η έναρξη του tapering δεν προκαλεί, πλέον, στους επενδυτές προσδοκίες για σημαντικές ή και πιο σύντομες από το αναμενόμενο αυξήσεις επιτοκίων, θα υπάρξει μία αρκετά μικρότερη ανοδική ώθηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια και συνακολούθως αρκετά μικρότερη καθοδική πίεση στις τιμές κατηγοριών ενεργητικού υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές και τα ακίνητα, σε σύγκριση με την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου.
"Αν και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να είναι επεκτατικές", υπογραμμίζει ο κ. van Nieuwenhuijzen, θα υπάρξει μια μετάβαση από τη ρευστότητα προς την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των εταιρικών κερδών ως πρωταρχικές κινητήριες δυνάμεις της αγοράς.
"Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των εταιρικών κερδών. Οι προσδοκίες για συστημικούς κινδύνους θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επασφάλιστρων κινδύνου (risk premiums) των μετοχών. Οι ροές κεφαλαίων συνεχίζουν να παίζουν ένα ρόλο που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ροές μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών ενεργητικού που τροφοδοτήθηκαν από μεγάλους παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Αναμένουμε ότι η μετάβαση από τα μετρητά και «ασφαλή» ομόλογα προς τις μετοχές και τα ομόλογα υψηλότερου κινδύνου θα συνεχιστεί και το 2014", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο Head of Strategy, Strategy and Asset Allocation Group, της ING IM Europe, προσθέτει ότι οι μετοχές εξακολουθούν να είναι το αγαπημένο είδος επένδυσης, αν και φυσικά δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι εύρωστες αποδόσεις που είδαμε τη φετινή χρονιά θα συνεχιστούν και στο 2014.
"Κατά τη γνώμη μας, η Ευρώπη παρουσιάζει την καλύτερη ευκαιρία. Ενώ η ανάπτυξη στην Ζώνη του Ευρώ (ΖτΕ) παραμένει αναιμική, οι χώρες στην περιφέρεια αναμένεται να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Το ίδιο ισχύει και για τα κέρδη εταιριών αυτών των χωρών, τα οποία μπορεί να οδεύουν από τα χαμηλά τους επίπεδα προς μια ισχυρή ανάκαμψη. Η μείωση των spreads των κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενδέχεται να συνεχιστεί. Οι αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, είναι ευάλωτες. Έχουν προσελκύσει τόσο πολύ ξένα κεφάλαια, από τη στιγμή που η Fed χρησιμοποίησε τα πρωτοφανή μέτρα παροχής χρηματικής ρευστότητας, που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αναστροφής των κεφαλαιακών ροών", καταλήγει στην ανάλυσή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr