Σύμφωνα με την Citi, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν επωφεληθεί τόσο από τη βελτίωση στο μακροοικονομικό μέτωπο όσο και στο τραπεζικό, αλλά και από την ένταξή τους στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών.
Ωστόσο για την αποτίμησή τους, θα χρειαστεί μεγαλύτερη διαφάνεια σε ότι αφορά την προσαρμοσμένη με τις «κρυμμένες ζημιές» λογιστική τους, καθώς και την μελλοντική κερδοφορία.
Έτσι η Citi αποφεύγει προς το παρόν να θέσει τιμές στόχους για τις μετοχές των τριών μεγάλων τραπεζών.
Μακροπρόθεσμα, η Citi εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να γίνουν οι νέες «βαρετές τράπεζες», προσελκύοντας υψηλές αποδόσεις και αποτιμήσεις. Θα μπορούσαν να εμπνευστούς από τις καλύτερες του κλάδου και
1) να συνεχίσουν την απομόνωση των NPLs για να τα διαγράψουν ή να τα πουλήσουν
2) να επικεντρωθούν στις εγχώριες δραστηριότητες
3) να συνεχίσουν τη μείωση του κόστους (στο 40-50% έναντι πάνω από 60% στη Γερμανία) αξιοποιώντας την τεχνολογία
4) να εστιάσουν στις αποδόσεις για τους μετόχους.
Όπως σημειώνει, οι διεθνείς δραστηριότητες της Εθνικής εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία, αλλά από τις υπόλοιπες τράπεζες εκτιμά ότι η Alpha Bank θα επιστρέψει ταχύτερα στην κερδοφορία.
Η Citi ξεκινά την κάλυψη της Πειραιώς με σύσταση «ουδέτερη», τονίζοντας πως έχει διπλασιάσει τον ισολογισμό της μέσα από τις συγχωνεύσεις και η είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 30%. Προβλέπει ισοσκέλιση του ισολογισμού της το 2015 και δείκτη RoE 10% το 2017, αλλά με σημαντικούς ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους, και αναμένει τα stress test για να προσαρμόσει τις αποτιμήσεις της.
Τα αποτελέσματα γ' τριμήνου θα δείξουν μέτρια βελτίωση (καλύτερα NIM, σταθερές καταθέσεις, επιβράδυνση της συρρίκνωσης των πιστώσεων), αλλά ο παράγοντας-κλειδό για τη συνέχεια θα είναι τα stress test, πρώτα της ΤτΕ και της BlackRock και μετά της ΕΚΤ.
Η Citi δίνει τρία σενάρια για την πορεία του κλάδου και την κερδοφορία:
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τα κέρδη θα φτάσουν κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ με περιορισμένο πλεόνασμα κεφαλαίων. Η εκτίμηση για τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE τοποθετείται στο 10% για την Πειραιώς και την Alpha Bank και στο 14% για την ΕΤΕ, το2017.
Στο αισιόδοξο σενάριο, ο δείκτης προβλέπεται στο 25% για Πειραιώς και Alpha Bank και στο 32% για την Εθνική. Η κερδοφορία θα αυξηθεί σημαντικά και θα φτάσει σε επίπεδα άλλων ολιγοπωλιακών αγορών, ενώ το κεφαλαιακό απόθεμα θα επιστρέψει στους μετόχους.
Στο κακό σενάριο, ο δείκτης RoE προβλέπεται χαμηλότερα του 0% και για τις τρεις τράπεζες το 2017. Επίσης, χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση από τους μετόχους τους, η οποία αντιστοιχεί στην σημερινή κεφαλαιοποίηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr