Το αν η αγορά έχει δυναμική ή όχι, θα φανεί με την πρώτη διόρθωση που θα έρθει. Την άποψη αυτή εκφράζουν οι αναλυτές, εξηγώντας το αν είναι δικαιολογημένο ή όχι το ράλι, ειδικά τώρα που έχουν ανακύψει πάλι προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και επανέρχεται η αβεβαιότητα ως προς την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μετά τον Σεπτέμβριο του 2014.
«Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο δείχνουν ότι η χώρα επανέρχεται σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν στις αποτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί τα κέρδη της επόμενης… τριετίας και η χώρα βρίσκεται ακόμα σε περιβάλλον ύφεσης, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Καυκάς. «Αν μη τι άλλο στους επενδυτές συστήνουμε να μην αγοράζουν εκτός κι αν πρόκειται για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις», υποστηρίζει ο αναλυτής φέρνοντας το παράδειγμα του ΟΠΑΠ. «Οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για κερδοφορία 130 εκατ. ευρώ, όταν το p/e για τα επόμενα χρόνια διαμορφώνεται κοντά στο 14, που σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να γυρίσει σε κερδοφορία της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Μπορεί ο Οργανισμός να εμφανίσει κέρδη και του χρόνου, ενόψει Μουντιάλ, δεν είναι καθόλου βέβαιη η διατηρησιμότητά τους, όταν τα VLTs δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά».
Εχθρός του ακριβού το... φθηνό
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει πως, «το πρώτο πράγμα που απαξιώνεται σε μια ανοδική αγορά είναι η απαισιοδοξία. Όσοι βρέθηκαν σε θέση άμυνας την προηγούμενη εβδομάδα κατοχυρώνοντας κέρδη και ρευστότητα εκτέθηκαν από την κίνηση της αγοράς καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα υψηλά έτους με το ανοδικό πάρτι να έχει αποκτήσει διαστάσεις σε όλο το εύρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ναι, η αγορά δεν είναι φθηνή αλλά στις αγορές ο εχθρός του ακριβού δεν είναι το φθηνό αλλά το ακριβότερο. Έτσι λοιπόν για τους λόγους που ξεφεύγουν από την θεμελιώδη προσέγγιση οι επενδυτές της εγχώριας αγοράς έχουν την άποψη ότι οι τιμές έχουν ικανό ανοδικό περιθώριο που δικαιολογείται από την συγκυρία νέων και τοποθετούνται με γνώμονα την δυναμική της τάσης αφού οι διορθώσεις που έχουν μεσολαβήσει περιορίζονται στο λίγο σε μέγεθος και διάρκεια. Την ίδια στιγμή κίνδυνοι που συνδέονται με την έγκριση της δόσης από την Τρόικα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, οι δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρχουν στην ρευστότητα της οικονομίας θεωρούνται τιμολογημένες και τα κρατικά ομόλογα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία χωρίς ωστόσο μεγάλη συναλλακτική ένταση.
Ψυχολογία
Το δύσκολο μέρος της αλλαγής της επενδυτικής ψυχολογίας έχει επιτευχθεί. Ο φετινός Οκτώβριος είναι η αντανάκλαση του περυσινού Μαΐου σε ότι αφορά την ελκυστικότητα της αγοράς με νέους επενδυτές να κάνουν την εμφάνιση τους και παλαιούς να επανακάμπτουν έστω και ως βραχυπρόθεσμοι παίκτες βελτιώνοντας την ρευστότητα του συστήματος. Το κυριότερο βέβαια είναι η δημιουργία πλούτου σε ικανό μέγεθος που αυτή την περίοδο δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά βοηθώντας την μόχλευση κάποιων χαρτοφυλακίων. Αν το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον όμως δεν δώσει άμεσα νέες πληροφορίες η τάση, όση δυναμική και αν έχει αποκλειστικά από νέες εισροές, δεν θα αντέξει το βάρος των αποτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, «οι μετοχές των εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πλην των τραπεζών βρίσκονται σε επίπεδα Γενικού Δείκτη κοντά στις 2000 μονάδες με τα μεγέθη πλέον των προσδοκώμενων πολλαπλασιαστών κερδών ακόμα και της επόμενης χρονιάς να βρίσκονται στην περιοχή της υπερβολής (18x). Από αυτή την άποψη η αγορά δεν είναι ελκυστική και είναι μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο ενδεχόμενο ανάληψης νέου ρίσκου ή στην διαχείριση του βαθμού έκθεσης στην αγορά έστω και βραχυχρόνια».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr