Η UBS εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το 2014 θα κυμανθεί στο 0,2%. Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι θα χρειαστεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την περίοδο από το 2015 - 2016.
Ακόμη, αναμένει πλέον ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 και μικρό πλεόνασμα το 2014. «Ομοίως, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου καθιστά πιο πιθανό ότι η Ελλάδα θα πετύχει ισοσκελισμένο πρωτογενές προϋπολογισμό φέτος», επισημαίνει.
Διακρίνει ωστόσο τρία βασικά ζητήματα στο πρόγραμμα της τρόικας. Πρώτον, η τρόικα θα ξεκινήσει την επόμενη αναθεώρηση στα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Όπως έχουμε επισημάνει, κάποια από τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία, φαίνεται να έχουν εξελιχθεί ευνοϊκά. Τα κύρια εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με το πρόγραμμα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης (μετακίνηση 12.500 ατόμων στο σχήμα κινητικότητας), ιδιωτικοποιήσεις (εάν ο στόχος των 1,6 δισ. ευρώ σε έσοδα είναι ακόμη ευκταίος), φορολογική μεταρρύθμιση (νέος φόρος ακίνητης περιουσίας), μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα».
Σύμφωνα με τη UBS, το βασικό πρόβλημα σε αυτή την αναθεώρηση, όπως και στην προηγούμενη, πιθανώς θα είναι η βραδύτερη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Δεύτερον, σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα το 2014 ύψους 4,4 δισ. ευρώ, και άλλων 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Προκειμένου το ΔΝΤ να είναι σε θέση να πληρώνει, το πρόγραμμα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες, επομένως χρειάζεται να ληφθεί μια απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το κενό.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι σύμφωνα με τις δικές τους δεσμεύσεις (το Νοέμβριο του 2012), θα πρέπει να παράσχουν την επιπλέον χρηματοδότηση (τρίτη διάσωση). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό: νέα δάνεια, χρήση αδιάθετων κεφαλαίων από το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή έκδοση ελληνικών ομολόγων στις αγορές το 2014.
Τέλος, επισημαίνει η UBS, υπάρχει ανάγκη για (τουλάχιστον) 4% του ΑΕΠ επιπλέον μείωση του χρέους το 2014-2015 για να διατηρηθεί το δημόσιο χρέος εντός στόχων. Το Eurogroup θα αποφασίσει στις αρχές του 2014 και ξανά το 2016 για τα μέτρα (π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου, μείωση των αναγκών συγχρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά ταμεία».
«Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει «προστασία» για περαιτέρω παρεκκλίσεις, στοιχείο που καθιστά την κατάσταση του χρέους πολύ εύθραυστη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr