Σύμφωνα με την Barclays, ενώ τα έσοδα συμβαδίζουν με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ, οι τρέχουσες δαπάνες της κυβέρνησης είναι κατά 2,5 δισ. χαμηλότερες φέτος από ότι το 2012 και σχεδόν 6 δισ. λιγότερες από ότι το 2011. Οι δαπάνες για τόκους έχουν μειωθεί σημαντικά από την ανακούφιση χρηματοδότησης και αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις 5,3 δισ. σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Ο οίκος σημειώνει ότι οι συζητήσεις της Αθήνας με τους ευρωπαίους αξιωματούχους για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει μπει στο «ψυγείο» μέχρι τον Απρίλιο του 2014, ενώ αναφέρει ακόμα πως η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη νέα απομείωση του χρέους.
Από την πλευρά της, η JP Morgan, σε ανάλυση της σημειώνει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να είναι εντός των δημοσιονομικών της στόχων για φέτος. "Πράγματι, αν κρίνουμε από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του Αυγούστου, και το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, το αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους θα μπορούσε να είναι ελαφρώς καλύτερο από το στόχο", σημειώνει.
Ο προσανατολισμός της νέας εξομάλυνσης του χρέους αναφέρεται σε μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων.
Βασικό σημείο για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος προσδιορίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% το 2016. Αυτό όμως μένει να φανεί αν θα μπορέσει να επιτευχθεί, σημειώνει.
Η υπόθεση μίας νέας προσαρμογής του χρέους δεν έχει να κάνει μόνο με το να διευκολυνθεί η επάνοδος στις αγορές. Έχει να κάνει και με την ελαστικοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα χρειαστεί μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τον αμερικάνικο οίκο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr