Όπως προσθέτει, αναμένει ότι οι μηνιαίες αγορές assets θα μειωθούν σε 70 δισ. δολάρια, από 85 δισ. δολάρια αυτή τη στιγμή, με μείωση ύψους 10 δισ. δολάρια στις αγορές ομολόγων (treasuries) και 5 δισ. δολάρια περικοπή στις αγορές MBS (ενυπόθηκες ασφάλειες) - αν και η άποψη ότι οι αγορές MBS είχαν μια πιο θετική επίδραση στην οικονομία θα μπορούσε να παρακινήσει το σύνολο της μείωσης να αφορά τελικά μόνο τις αγορές ομολόγων.
Μείωση της ανεργίας στο 2014
Λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνει η Barclays, τις προβλέψεις της ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο όριο 7% το 1ο τρίμηνο του 2014 , αναμένονται περαιτέρω μειώσεις του προγράμματος QE να ανακοινώνονται ανά διάστημα λίγων μηνών, από εδώ και στο εξής, με το τέλος των αγορών assets να έρχεται στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης μιας παρατεταμένης διαδικασίας της εξομάλυνσης ή «κανονικοποίησης» της πολιτικής της Fed.
Επιδράσεις της «κανονικοποίησης»
Αν και οι γενικές επιδράσεις της «κανονικοποίησης» της πολιτικής είναι σχετικά ξεκάθαρες, η ακριβής διαδρομή είναι πιθανό να είναι ανώμαλη για μια σειρά λόγων, όπως τονίζει η τράπεζα.
Πρώτον, αν και οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών χαλάρωσαν συνδυαστικά την νομισματική τους πολιτική, η κανονικοποίηση είναι πιθανό να κλιμακωθεί, με την ευρωπαϊκή εξομάλυνση της πολιτικής να υστερεί σε σχέση με εκείνη των ΗΠΑ, αρκετά. Η αναγνώριση αυτής της δυναμικής είναι πιθανώς και το κίνητρο της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας να εισαγάγουν σαφέστερες καθοδηγήσεις γύρω από τα επιτόκια.
Όπως υπογραμμίζει η Barcalys, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μικτές αντιδράσεις στις τιμές των assets παγκοσμίως, με την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ να είναι πιο εμφανής από ό, τι θα μπορούσε να είναι κατά τη διάρκεια μιας ομοιόμορφα ισορροπημένης ανάκαμψης.
Δεύτερον, η ταχύτητα και η ομαλότητα της βελτίωσης των προοπτικών των αναπτυγμένων οικονομιών παραμένει αβέβαιη. Αν και το κλίμα σε αυτές τις οικονομίες έχει σαφώς βελτιωθεί, τα θεμελιώδη παραμένουν εύθραυστα (π.χ., τα επίπεδα του χρέους στην Ευρώπη), και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορία μας λέει ότι το ταξίδι της επιστροφής στην «κανονική λειτουργία» μετά από μια οικονομική κρίση δεν είναι ούτε γρήγορο ούτε ίσο για όλους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν κάλλιστα να ζήσουν έντονες διακυμάνσεις, καθώς τα στοιχεία θα είναι επίσης ευμετάβλητα, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση την ισχύ της ανάκαμψης.
Τρίτον, η σταθερότητα των αναδυόμενων αγορών με ανοιχτούς τρεχούμενους λογαριασμούς και υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης (εξωτερικές/ξένων νομισμάτων), θα δοκιμαστούν. Προβλήματα έχουν ήδη γίνει πλέον εμφανή στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, την Ινδία και την Ινδονησία, και παρόλο που πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητά τους σε εξωτερικούς κραδασμούς, παραμένει ανοικτό το ερώτημα κατά πόσον οι εγχώριες δράσεις πολιτικής από μόνες τους μπορεί να αποτρέψουν μία νέα κρίση, καταλήγει η Barclays.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr