Σύμφωνα με τα στοιχεία Lipper με βάση το καλάθι 92 funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, οι εισορές την τελευταία εβδομάδα άγγιξαν τα 449 εκατ. δολάρια, την ένατη συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών εισροών που αποτελεί και το μεγαλύτερο σερί θετικών ροών από το Φεβρουάριο.
Αντίθετα , οι επενδυτές σε αμερικάνικα funds «τράβηξαν» 863 εκατ. δολάρια από μετοχές σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας τη δεύτερη εβδομάδα εκροών μετά από μαζικές εκροές ύψους 9,4 δισ. δολάρια από τα funds την προηγούμενη εβδομάδα.
Πιθανό κύμα επαναγοράς μετοχών σε Ευρωπή και ΗΠΑ
Όπως υποστηρίζει η Credit Suisse (CS), οι εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν σε buy-backs μετοχών ύψους $ 2 τρις μετοχών. Οι αναλυτές της τράπεζας βλέπουν σημαντική πιθανότητα ενός μαζικού κύματος επαναγοράς μετοχών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν οι εταιρείες αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη μόχλευση και πάλι.
«Εκτιμούμε ότι οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες θα μπορούσαν να αγοράσουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια των μετοχών τους» τονίζουν, καθώς υπολογίζουν ότι αν οι εταιρείες με δείκτη μόχλευσης κάτω του ιστορικού μέσου όρου 20 ετών της αγοράς - 1,5 φορές καθαρό χρέος / EBITDA στις ΗΠΑ , και 1,4 φορές στην Ευρώπη - αρχίσουν να χρησιμοποιούν και πάλι το leverage έτσι ώστε να πλησιάσουν τον μέσο όρο μόχλευσης των τελευταίων 20 ετών, τότε αυτό θα σημαίνει επαναγορά ύψους 12% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αμερικάνικης αγοράς, δηλαδή 1,5 τρις δολάρια και 8% της κεφαλαιοποίησης της Ευρώπης, δηλαδή 650 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιτάχυνση του ΑΕΠ
Το δυναμικό κύμα επαναγοράς μετοχών είναι μεταξύ των λόγων πίσω από την overweight στάση της Credit Suisse για τις μετοχές, με την τράπεζα να αναφέρει επίσης τη βελτίωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον, τις συνεχιζόμενες υποστηρικτικές συνθήκες της νομισματικής πολιτικής και τη συνεχιζόμενη Μεγάλη Στροφή μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές.
Το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ επιταχύνεται για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια - και οι παγκόσμιοι δείκτες PMI είναι συνεπείς με παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%, σε σύγκριση με 2,7% κατά το 2ο τρίμηνο, όπως επισημαίνει η CS.
Από το 2008, oι επενδυτές των ETFs και οι ιδιώτες και οι θεσμικοί, έχουν πουλήσει μετοχές αξίας 194 δισ. δολαρίων, αλλά έχουν αγοράσει 1,3 τρις σε ομόλογα . Αυτή η στρεβλή εικόνα των ροών αρχίζει πλέον να αντιστρέφεται, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Οι αποφάσεις της Fed
Τέλος, η CS υποβαθμίζει τις πιθανές επιπτώσεις του περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed (QE), που αναμένεται εντός των προσεχών μηνών . Όπως επισημαίνει, οι μετοχές δεν κορυφώθηκαν παρά μετά το τέλος του QE1 και QE2 - και oι αγορές assets είναι απίθανο να σταματήσουν πριν από τα μέσα του 2014. Ο κύριος κίνδυνος είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2015 εκδήλωση .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr