Tα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνεχίζουν να σημειώνουν έντονες εισροές, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, την στιγμή που τα αμερικανικά equity funds υπέστησαν την μεγαλύτερη εκροή τους από το 2008, μετά από ένα μίγμα ισχυρών οικονομικών δεδομένων στην Ευρώπη και την προοπτική της λήξης των οικονομικών κινήτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες που ενίσχυσαν την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως προορισμό επενδύσεων. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν το μεγαλύτερο σερί εισροών από το πρώτο τρίμηνο του 2007.
Τα μετοχικά της Ευρώπης και της Ευρώπης εκτός Βρετανίας, προσέλκυσαν σχεδόν το σύνολο των εβδομαδιαίων εισροών, ενώ τα μετοχικά της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Βρετανίας ήταν τα μόνα funds που προσέλκυσαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια εισροών, σύμφωνα με την EPFR.
Με την απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ να σημειώνει ράλι προς το επίπεδο του 3% εν αναμονή της αρχής του τέλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, οι επενδυτές απέσυραν σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμερικάνικα μετοχικά και ομολογιακά funds την τελευταία εβδομάδα.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς λένε ότι οι τελευταίοι μήνες καλύτερων οικονομικών ειδήσεων και οι υψηλότερες τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή ενός μακροπρόθεσμου ράλι για την Ευρώπη.
«Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η Ευρώπη γυρίζει», λέει ο Jurrien Timmer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Fidelity Investments. Ο Timmer συνιστά στους επενδυτές να μεταφέρουν μέρος των επενδύσεων τους από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Lipper, οι ροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από τα αμερικάνικα funds άγγιξαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, την τελευταία εβδομάδα, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για τις μετοχές της περιοχής, καθώς το μπλοκ του ευρώ βγαίνει από την ύφεση.
Το καλάθι της Lipper με 92 κεφάλαια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές είδαν 1,08 δισ. δολάρια εισροών την τελευταια εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή μετά το ρεκόρ των μέσων του Ιουνίου ύψους 1,17 δισ. δολαρίων.
Τα αισιόδοξα στοιχεία των ροών προς την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν μια έντονη αντίθεση με τα συνολικά δεδομένα των ροών για τις μετοχές σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι επενδυτές τράβηξαν περίπου 9,4 δισ. δολάρια από παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια τηςτελευταίας εβδομάδας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκροή από τον Ιούλιο του 2012.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από ότι η Wall Street, από τα τέλη Ιουνίου, με των δείκτη των blue-chip της ευρωζώνης, STOXX 50 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 13%, έναντι 6% για τον S&P 500.
Σύμφωνα με την Societe Generale, από την Ευρώπη εξακολουθούν να λείπουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εισροές. Όπως επισημαίνει, παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένες εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές, θα χρειαστούν ακόμη 100 δισ.δολάρια καθαρών εισροών σε μετοχές της περιοχής για να αντισταθμιστούν οι απότομες εκροέςπου έχει δει η περιοχή από το 2007.
Οι εκροές που υπέστη η Ευρώπη κατά τα τελευταία επτά χρόνια αποτελούν μια έντονη αντίθεση με τις σωρευτικές καθαρές εισροές στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες είναι όλες σε θετικό έδαφος ήδη, προσθέτει η SocGen.
Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το χάσμα των επιδόσεων μεταξύ των αγορών της Ευρώπης και των ΗΠΑ από το 2007, όπως εξηγεί τονίζοντας πως πιστεύει ακράδαντα ότι η λήξη του προγ΄ραμματος QE της Fed θα ευνοήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι ροές ήταν ιδιαίτεραπεριορισμένες αυτό το καλοκαίρι, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι καθαρές εισροές«μαζεύονται» γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ θα επιβραδύνονται αυτές προς τις μετοχέςτων ΗΠΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr