Σούπερ αποδόσεις που ξεπερνούν και το 110% καταγράφουν οι μετοχές στο Χ.Α. από τις 15 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος στην αγορά και νέας αισιόδοξης πνοής ως προς την έκβαση της Ελληνικής υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την περασμένη Πέμπτη ακόμα και η απόδοση του δύσκαμπτου Ελληνικού ομολόγου βρέθηκε σε μονοψήφια ποσοστά αποδόσεων, κάτω του 10%, που σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν, βλέπουν το Χ.Α. και τη δευτερογενή αγορά ως επενδυτική ευκαιρία και βεβαίως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πιάνουν σειρά περιμένοντας την ανάκαμψη.
Θετικο το ελληνικό story
Σε έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική στις αναδυόμενες αγορές, η HSBC τονίζει πως αυτή η «αγάπη» της για την ελληνική αγορά βασίζεται στα εξής τρία σημεία:
Πρώτον, το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και μετά από μία συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ 30% τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η οικονομία της πλησιάζει το σημείο ανάκαμψης.
Δεύτερον, με βάση την ιστορία και τις χρηματοοικονομικές κρίσεις του παρελθόντος, το story της Ελλάδας και η προοπτική της ελληνικής αγοράς είναι άκρως θετικά.
Τρίτον, σε όρους ρευστότητας, καθώς η ελληνική αγορά αποτελεί μία... «ορφανή» – όπως την χαρακτηρίζει - αγορά, αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τις τοποθετήσεις των επενδυτών που έχουν κατεύθυνση τις αναδυόμενες αγορές.
Όπως σημειώνει ο οίκος, εντάσσει πλέον την Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιό της και στο κομμάτι των αναδυόμενων αγορών ( το οποίο αποτελεί το 17,6% του συνόλου ) με μερίδιο 1,5%, ενώ τα ποσοστά της σε άλλες αγορές της περιοχής είναι τα εξής : 0,2% στην Τσεχία, 0,2% στην Ουγγαρία, 1,7% στην Πολωνία, 7,3% στη Νότιο Αφρική, 1,8% στην Τουρκία, 0,3% στην Αίγυπτο και 4,5% από 6% πριν στην Ρωσία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, οι μετοχές των Αlpha Bank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα ενταχθούν στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, προσελκύοντας τοποθετήσεις, ενώ παράλληλα βλέπει και σταδιακή μείωση των ελληνικών spreads. Όπως εξηγεί, το χρέος της Ελλάδας δεν θα πρέπει να τρομάζει πλέον τους επενδυτές αφού λόγω των μικρών πλέον τόκων, το έλλειμμα μειώνεται και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα ελάφρυνση του χρέους από την τρόικα.
Τη σκυτάλη πήρε και η Beta Χρηματιστηριακή, η οποία έχει μία ευρεία γκάμα πελατών από το εξωτερικό, που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά.
1. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 1ο τρίμηνο του 2014 καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται σε καλό δρόμο, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3,6% και θα βρεθεί σε τροχιά ανόδου από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
2. Η χώρα έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και την υποστήριξη για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλει, αποκαθιστά τους διαύλους επικοινωνίας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ισχυροποιώντας την «μόδα» του Grecovery το οποίο προσελκύει νέους παίκτες όχι μόνο στις αγορές ομολόγων και μετοχών, αλλά και σε πολλούς σημαντικούς τομείς της πραγματικής οικονομίας.
3. Η οικονομία πλησιάζει ένα κυκλικό σημείο καμπής. Από δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10,5% του ΑΕΠ το 2009, φέτος η χώρα προβλέπεται να ισορροπήσει, και το 2014 να παρουσιάσει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε το ίδιο διάστημα από 11,2% σε μόλις 0,8%, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει βελτιωθεί περίπου 25% με αποτέλεσμα η χώρα να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από την ανταγωνιστικότητα που έχασε μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη.
Οι νέοι παίκτες
Νέοι παίκτες «έρχονται στην πόλη». PPF, QPI, Cosco, Socar, Eldoraldo Gold και άλλες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ή προετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στον χρηματοοικονομικό τομέα οι Fairfax, Third point και Baupost είναι ιδιαίτερα ενεργοί, ενώ ένας μεγάλο αριθμός funds αναζητούν ευκαιρίες. Επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων από τον ΟΤΕ, την Coca Cola, τα ΕΛΠΕ, τη Frigoglass, την Intralot και την S&B προσέλκυσαν ξένα κεφάλαια και υπερκαλύφθηκαν αρκετές φορές.
Η Goldman Sachs από την πλευρά της με αφορμή τα αποτελέσματα του Τιτάνα θέτει το ερώτημα, εάν η ύφεση στην εσωτερική ελληνική αγορά έχει φτάσει στο τέλος της και με προοπτική να αρχίσει να ανακάμπτει με την επανεκκίνηση των έργων στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ένα τέτοιο σενάριο, όπως καταλαβαίνει κανείς, αλλάζει ριζικά μια εκτίμηση που διατυπώνεται από επενδυτικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα για την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και νέα αποτυχία του προγράμματος. Τα συμπεράσματα της Goldman από τη διοίκηση της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, εντοπίζονται σε δύο διαπιστώσεις: α) ότι η ελληνική εσωτερική αγορά μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει και β) η βιομηχανία επωφελείται από τις εξαγωγές.
Μείωση κερδών για τις εταιρείες του MSCI Greece κατά 52,1% βλέπει για το 2013 η JP Morgan, ενώ για το 2015 εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 21,6%. Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με P/E 11,3 το 2013 και 9,2 το 2015.
Πέρα απ' όλ' αυτά η αγορά εστιάζει στις μετοχές και την πορεία των ίδιων των εταιρειών. Το παράδειγμα του Μυτιληναίου, με την ισχυρή κερδοφορία και βεβαίως την πτώση του μέσου κόστους δανεισμού, σε επίπεδα κάτω του 7%, δημιουργεί αισιοδοξία για το σύνολο των εισηγμένων και βεβαίως αποτελεί πρόκριμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, τα ισχυρά μεγέθη του ΟΤΕ και το επενδυτικό πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία της Coca Cola, έστω και οριακά, κάτι που συνδέεται με την κατανάλωση και την περικοπή κόστους, η έξοδος των ΕΛΠΕ, της MIG και της Ιντραλότ στις αγορές, έστω κι αν αναχρηματοδότησαν σχετικά ακριβά τα δάνειά τους, τολμούν και οι επενδυτές δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνη τους, όπως σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α.
Επιπρόσθετα, η αγορά έχει μπροστά της τις αποκρατικοποιήσεις εστιάζοντας σε αυτή τη φάση σε ΟΛΠ και στις εταιρείες ύδρευσης, αλλά και στις μη εισηγμένες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και «Ελ. Βενιζέλος», που αν πετύχουν θα συμβάλουν στην ενίσχυση αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr