Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη γίνει bailed in στην διαδικασία της οδήγησης του ελληνικού χρέους προς μια πιο βιώσιμη πορεία με το PSI του περασμένου έτους. Μαζί με το buyback, ωστόσο, δεν έγινε ουσιαστικά μεγάλη πρόοδος και έτσι η ανάγκη για μια πιο ριζική μείωση του ελληνικού χρέους / ΑΕΠ παραμένει.
Με ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους τώρα στα χέρια του επίσημου τομέα, ένα OSI φαίνεται μια λογική έκβαση, ειδικά καθώς ένα άλλο PSI είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του ότι 1) η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα θέλει να κρατήσει τους επενδυτές με το μέρος της, και 2) τα PSI-ομόλογα διέπονται από το διεθνές δίκαιο, που τα καθιστά πιο δύσκολο να αναδιαρθρωθούν.
Το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει την διαδικασία με την κριτική του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της νωρίτερα. Ενώ η Ε.Ε. και το ΔΝΤ διαφωνούν για το εάν μια πρόωρη αναδιάρθρωση θα είχε βοηθήσει την Ελλάδα, το κλειδί της έκθεσης του ΔΝΤ είναι ότι η ανάγκη για ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος δεν έχει φύγει.
Το 2009 το ελληνικό χρέος / ΑΕΠ ήταν 130%, ενώ το 2010 ήταν στο 148%, έτσι εάν η αναδια΄ρθρωση ήταν απαράιτητη το 2010, τότε εξακολουθεί να απαιτείται και τώρα που το ελληνικό χρέος / ΑΕΠ άγγιξε το 157% στο τέλος του 2012.
Η Γερμανία θα προσπαθήσει να κρατήσει τη συζήτηση για περαιτέρω κούρεμα ή OSI, υπό έλεγχο, καθώς δεν θέλει κάτι τέτοιο να επηρεάσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δηλώσει ότι δεν βλέπει ότι το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω κούρεμα για την Ελλάδα. Πριν από τις εκλογές το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μεγάλη πολιτική ελπίδα ότι το θέμα έχει «πεθάνει». Όπως τονίζει το IFR, όμως, μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει μάχη μεταξύ της ευρωζώνης / Γερμανίας και το ΔΝΤ, καθώς το ΔΝΤ πιστεύει ότι το haircut πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισ. ευρώ για το 2014, με το Ταμείο εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω κενό χρηματοδότησης της τάξης των 6,5 δις. ευρώ το 2015.
Να θυμάστε, υπογραμμίζει το IFR, ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει, αν δεν είναι πεπεισμένο ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες, έτσι το…σόου θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
‘Οποτε και εάν γίνει το OSI, το θέμα είναι ότι είναι αναγκαίο για να θέσει το ελληνικό χρέος σε μία πιο βιώσιμη βάση η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να «αναπνεύσει» επιτέλους η Ελλάδα χωρίς τη μηχανική υποστήριξη του πακέτου διάσωσης.
Το IFR καταλήγει λοιπόν ότι παραμένει bullish στα ελληνικά ομόλογα, για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr