Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους μετά την πτώση της τάξης του 5% περίπου στις παγκόσμιες αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων γύρω τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο Dr Doom
Οι απόψεις που έχουν τόσο πολύ διχάσει το επενδυτικό κοινό που ακόμη και δύο ειδικοί των αγορών, που μοιράζονται το παρατσούκλι του Dr Doom, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τη μελλοντική πορεία.
O Νουριέλ Ρουμπινί, ο bearish οικονομολόγος που προειδοποίησε για το χρηματοοικονομικό κραχ του 2008, λέει τώρα ότι οι αγορές θα ενισχυθούν τα επόμενα δύο χρόνια και ότι οι ανησυχίες γύρω από το QE της Fed είναι πρόωρες.
Αλλά ο Μαρκ Φάμπερ, επίσης γνωστός ως Dr Doom, λέει, αν και τα περαιτέρω κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές είναι πιθανά, αυτά τα κέρδη δεν θα πρέπει να τα εμπιστεύονται οι επενδυτές.
«Νομίζω ότι η αγορά είναι στην πραγματικότητα αρκετά ευάλωτη», είπε, επισημαίνοντας την απότομη πτώση σε ορισμένες διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
«Αν κάποιος βάλει ένα όπλο στον κρόταφό μου και μου πει: είσαι long ή short; Eγώ θα πω short», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά αυτό δεν έχει τρομάξει τους επενδυτές από το να συνεχίσουν να τοποθετούνται σε μετοχές. Στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, συνολικά 74 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια στις ΗΠΑ..
Ένας λόγος ήταν το σχετικά χαμηλό ποσοστό απόδοσης σε άλλες κατηγορίες assets. Tα πραγματικά επιτόκια (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) εξακολουθούν να είναι αρνητικά για τα περισσότερα ομόλογα, δεδομένων των μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και των τεράστιων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.
Ο Τιμ Χάρις, επικεφαλής επενδύσεων στη Lloyds TSB Private Bank, τονίζει ότι η διόρθωση της αγοράς δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς ή την ανησυχία για το QE της Fed.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα μετρητών εκτός της αγοράς. Είχαμε ισχυρή επέκταση της ρευστότητας από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η οποία αναγκάζει τους επενδυτές να στραφούν σε στρατηγικές. Και αυτά τα χρήματα δεν είναι ακόμα επενδεδυμένα πλήρως», επισημαίνει ο Harris.
Οι μεγαλύτεροι διεθνείς δείκτες έχουν κερδίσει πάνω από 25% το τελευταίο 12άμηνο.
Ακόμη και στην Ευρώπη, η οποία έχει υποστεί την μεγαλύτερη όλων των εποχών ύφεση, χωρίς σημάδια ανάκαμψης, οι αγορές έχουν απολαύσει ένα ισχυρό ράλι από τα τέλη του περασμένου έτους.
Από τον Απρίλιο του 2009, στην Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ταύρων που έχουμε δει - τέσσερα χρόνια και δύο μήνες μέχρι το τέλος του Μαΐου - από το 1980, υπογραμμίζει ο Harris. Η διόρθωση, το 5-6% που έχουμε δει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι πραγματικά το πρώτο πλήγμα που έχουμε δει από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Ανησυχία για τις αποφάσεις της Fed
Η Credit Suisse θεωρεί επίσης ότι η ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας πιθανής μείωσης του προγράμματος νομισματικής τόνωσης της Fed είναι υπερβολική.
Οι ανησυχίες σχετικά με τoν περιορισμό των αγορών assets από τη Fed θολώνουν αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη εικόνα, η οποία είναι ότι, παγκοσμίως, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές συνεχίζουν να αυξάνουν τους ισολογισμούς τους, συνολικά, και θα συνεχίσουν να το κάνουν και το 2014, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας επαναλαμβάνοντας την overweight στάση τους απέναντι στις μετοχές.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει ο Άντρειου Γκάρθγουεϊτ, στρατηγικός αναλυτής της ελβετικής τράπεζας, «Απλά, αγοράστε μετοχές», προσθέτοντας πως βλέπει ράλι στο δείκτη βαρόμετρο των διεθνών αγορών, των S&P 500, της τάξης του 15% μέχρι τα τέλη του 2014.
Ε.Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr