Η Natixis AM γίνεται πιο αρνητική για την Ευρώπη και μειώνει την έκθεσή της στις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέποντας ότι θα μείνουν πίσω σε σχέση με τις μετοχές των ΗΠΑ, καθώς οι αγορές γίνονται πιο προσεκτικές στα risk assets και εξετάζουν με περισσότερη λεπρομέρεια τα οικονομικά μεγέθη.
Σιγά-σιγά, βγαίνουμε από τη λογική όπου οι επενδυτές αγόραζαν (risk on) ή πωλούσαν (risk off) όλα τα assets υψηλού ρίσκου αδιάκριτα και μαζικά, όπως επισημαίνει η Νatixis. Επιπλέον, η όρεξη για ρίσκο βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, τονίζει ο Franck Nicolas, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας.
Η μείωση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου θα μεταφραστεί σε υπεραπόδοση της αγοράς των ΗΠΑ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, η Natixis αυξάνει την underweight στάση της στην Ευρώπη.
Η ING ψηφίζει Ιαπωνία
Από την πλευρά της η ING σημειώνει ότι προτιμά την αγορά της Ιαπωνίας από την αγορά της Ευρώπης υπογραμμίζοντας την αναποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα νέα μέτρα τόνωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τα οποία έχουν «ανεβάσει» τις μετοχές στο Τόκιο.
Η ING επισημαίνει ότι ενώ οι ενέσεις ρευστότητας της Τράπεζας της Ιαπωνίας μπορεί να προαναγγέλλουν τα πρώτα στάδια μίας πολυετούς bull market στις ιαπωνικές μετοχές, δεν αισθάνεται αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Έλλειψη αποφασιστικότητας από την ΕΚΤ
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, η ίδια αποφασιστικότητα με αυτήν της Ιαπωνίας δεν γίνεται αντιληπτή από την ΕΚΤ, όπως σημειώνει ο Patrick Moonen, στρατηγικός αναλυτής της ING IM. Όπως προσθέτει, αν μη τι άλλο, υπάρχει έλλειψη μέσων για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των πιστωτικών αγορών στη ζώνη του ευρώ και την τόνωση της ανάπτυξης.
Ο Moonen προσθέτει ότι η διάσωση της Κύπρου, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, και η απόρριψη από το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας ορισμένων μέτρων λιτότητας, υπογραμμίζουν τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές. Επιπλέον, η έλλειψη μιας ιταλικής κυβέρνησης, ο αδέξιος τρόπος λήψης αποφάσεων σε ότι αφορά την Κύπρο και η γενική αβεβαιότητα όσον αφορά τους στόχους του ελλείμματος του προϋπολογισμού, στρώνουν έναν μονόδρομο αβεβαιότητας για την ευρωζώνη. Και η Πορτογαλία είναι το τελευταίο συμβάν, αλλά δεν θα είναι το μονδικό, εάν η οικονομία της ευρωζώνης δεν ανακάμψει, όπως καταλήγει.
Ε.Κ.
Διαβάστε επίσης:
- Αναζητούνται 3,2 δισεκ. το 2014 από τα ακίνητα – 500 εκατ. από τα αγροτεμάχια
- Συνελήφθησαν τα αδέλφια Πρινιωτάκη της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή"
- Ανακίνηση ενδιαφέροντος των Κινέζων για λιμάνι στη νότια Κρήτη;
- Μείωση στις αφίξεις τουριστών κατά 5,5% για το 2012 - 15,5 εκατ. επισκέφτηκαν τη χώρα πέρυσι
- Folli Follie: Ολοκληρώθηκε το deal με την Dufry για ΚΑΕ
- Η HSBC ετοιμάζει πάνω από 1.000 απολύσεις στη Βρετανία
- Χειρότερη δουλειά στον κόσμο; Δημοσιογράφος...
- Stonehenge: Ζητείται Γενικός Διευθυντής
- Ρελάνς εφοπλιστών: Αγοράζουν πλοία για να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα
- Γερμανικό πρόστιμο στη Google
- «Τρίβει τα χέρια της» η Ford για τους κινητήρες EcoBoost
- Τουρκικές βλέψεις για το φυσικό αέριο της Κύπρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr