Μπορεί τα διεθνή funds στην στρατηγική του νέου μήνα, να αυξάνουν τις θέσεις τους στα διεθνή κρατικά ομόλογα στα υψηλά έτους και να μειώνουν την έκθεση τους στις διεθνείς μετοχές και τα μετρητά, ωστόσο, και παρά τις εξλίξεις στην Κύπρο, εμφανίζουν αυξημένη όρεξη για τις μετοχές και τα ομόλογα της ευρωζώνης.
Οι θεσμικοί καλωσορίζουν τον Απρίλιο με στροφή στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, καθώς η επιφυλακτικότητά τους αυξήθηκε μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, αν και οι θέσεις σε μετρητά εμφανίζονται μειωμένες στα χαμηλά δύο ετών, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 54 διεθνών επενδυτικών οίκων που διεξήχθη το διάστημα 15-27 Μαρτίου.
Πάντως, οι θεσμικοί παραμένουν οverweight στις διεθνείς μετοχές, γεγονός που αντανακλά την πεποίθηση ότι η εκστρατεία των κεντρικών τραπεζών, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, για την παροχή φθηνού χρήματος και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, θα συνεχίσει να ωθεί ανοδικά τις χρηματιστηριακές αγορές.
Ωστόσο, η Μεγάλη Στροφή των επενδυτών από τα ομόλογα προς τις μετοχές που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα, έχει πλέον ανατραπεί, με τα funds στην στρατηγική του Απρίλιου να αυξάνουν στο 38,3% τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα - που είναι το υψηλότερο ποσοστό για φέτος, από 37,3% τον προηγούμενο μήνα.
Επίσης, τα funds «κούρεψαν» τις θέσεις τους σε μετοχές στο 50,7% του χαρτοφυλακίου τους σε μέσο όρο,σε σύγκριση με 51,3% τον περασμένο μήνα και 52,1% στις αρχές τις χρονιάς, όπου και τα επίπεδα των θέσεων σε μετοχές ήταν τα υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2012.
Οι θέσεις σε μετρητά ωστόσο, έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο 2011 και στο 4,1% από 4,4% τον προηγούμενο μήνα.
Τα γεγονότα στην Κύπρο είναι μια υπενθύμιση ότι τα προβλήματα στην η ζώνη του ευρώ είναι μακροπρόθεσμα και ότι τα θέματα αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν περιοδικές κρίσεις, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη η σημασία και η πολυπλοκότητα της πολιτικής στο πλαίσιο της διαδικασίας, επισημαίνει ο Alec Letchfield, επικεφαλής επενδύσεων στην HSBC Global Asset Management.
Παρά το γεγονός ότι οι αγορές προβληματίζονται για το αν το bail-out ή bail-in της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, θα λειτουργήσει ως ένα πρότυπο για άλλες επιχειρήσεις διάσωσης της ευρωζώνης, οι θεσμικοί στην στρατηγική Απριλίου αυξάνουν τις θέσεις τους τόσο στην μετοχές όσο και τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, στο 16% του χαρτοφυλακίου τους σε μέσο όρο, από 15,5% και στο 23,7% από 22,4% τον προηγούμενο μήνα, αντίστοιχα.
Τα αμερικάνικα funds μείωσαν ελαφρώς τις θέσεις του σε μετοχές, στο 60% από 62,3% ενώ αντίθετες είναι οι διαθέσεις των ιαπωνικών funds καθώς αυξάνουν τις θέσεις τους σε μετοχές στο 41,3% από 40,5%.
Τα ευρωπαϊκά funds μειώνουν και πάλι τις θέσεις τους σε μετοχές με τις εξελίξεις στην Κύπρο να κυριαρχούν των ανησυχιών, κι έτσι για τον Απρίλιο οι τοποθετήσεις τους αγγίζουν το 46,9% σε μέσο όρο από 47,6% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένουν πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, το 48,3%.
Σε ότι αφορά τις θέσεις τους σε ομόλογα, εμφανίζονται αυξημένες στο 40,6% από 39,7% πριν, ενώ οι θεσεις του σε μετρητά είναι μειωμένες στο 6%, ακολουθώντας σταθερά την καθοδική τάση από το υψηλό του περασμένου Αυγούστου που ξεπερνούσε το 10%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr