Ο Καραμούζης ανέφερε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση, η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρέπει να επανεξετάσουν τους όρους της διαδικασίας.
"Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές", είπε ο Νίκος Καραμούζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
"Δεν χρειάζεται να καταλήξουμε σε κρατικές τράπεζες", συμπλήρωσε.
Ο Καραμούζης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επιπρόσθετη, στενή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος που έχει επιβληθεί από τους διεθνείς δανειστές, κάτι που σύμφωνα με την άποψή του θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική δυσκαμψία στη λειτουργία των διοικήσεων των τραπεζών.
Μνημόνιο
Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, οι ελληνικές τράπεζες υπόκεινται στην εποπτεία των ειδικών επιτρόπων που αναφέρουν απ' ευθείας στην τρόικα, ενώ εκπρόσωποι του ΤΧΣ και της κυβέρνησης συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
"Όλη αυτή η παρέμβαση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις διοικήσεις των τραπεζών δημιουργεί ένα είδος γραφειοκρατίας που δεν είναι παραγωγική για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση σε όλη αυτή την επισταμένη εποπτεία", είπε.
Οι επίσημοι δανειστές έχουν προβλέψει 50 δις ευρώ, από τα 130 δις ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας, για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και την εκκαθάριση των υπολοίπων μετά τις υπέρογκες ζημιές που ενέγραψαν στους ισολογισμούς τους από το "κούρεμα" των κρατικών ελληνικών ομολόγων.
Βάσει του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου εκδίδοντας νέες μετοχές ώστε ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier Ι) να ανέλθει στο 6%, και επιπλέον μετατρέψιμα ομόλογα -- τα γνωστά CoCos -- ώστε ο δείκτης να φθάσει το 9%.
Βασικό σημείο ανησυχίας είναι η απαίτηση που προβλέπεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου μέσω της έκδοσης νέων μετοχών ώστε οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές και να μην καταλήξουν στο κράτος.
Ο Καραμούζης είπε επίσης ότι το ετήσιο κουπόνι 7% που θα πρέπει να καταβάλουν οι τράπεζες για τα CoCos λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.
"Το επιτόκιο που θα καταβάλουν οι τράπεζες για αυτό το προϊόν είναι πολύ ακριβό. Οι όροι μετατροπής τους σε μετοχές επιφυλάσσουν τον κίνδυνο σημαντικής απομείωσης για τους επενδυτές που σταθμίζουν τώρα εάν θα πρέπει να μπουν στην αύξηση και μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά ", είπε.
Ανάφερε ότι, το να ζητήσει κανείς από τους ιδιώτες να αγοράσουν νέες μετοχές τραπεζών με τους ίδιους όρους που θα το κάνει το ΤΧΣ, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον αντικίνητρο καθώς μέρος των κεφαλαίων θα αναλωθεί για να καλυφθεί η αρνητική τους θέση.
Ο Καραμούζης υποστήριξε ότι ένας τρόπος που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, θα ήταν να αποκτήσουν οι ιδιώτες τις νέες μετοχές σε τιμή διαφορετική από αυτή στην οποία θα συμμετάσχει το ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου. Θα μπορούσαν ακόμα να συμμετάσχουν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, μετά την κάλυψη της αρνητικής θέσης από το ταμείο, είπε.
"Δεν νομίζω ότι οι επενδυτές θα βάλουν χρήματα για να καλύψουν ζημίες που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Θα είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αναλάβουν κινδύνους που έχουν σχέση με τη μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών".
Bελτιώνοντας τη ρευστότητα
Ο Καραμούζης είπε ότι η δυνατότητα των τραπεζών να πραγματοποιούν repos στις διεθνείς αγορές με ενέχυρο μη ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχει βελτιωθεί, και ότι σε αυτό έχει βοηθήσει η επιστροφή καταθέσεων άνω των 12 δις ευρώ τους τελευταίους 5-6 μήνες.
Η Eurobank έχει κάνει τέτοια repos ύψους άνω των 2,5 δις ευρώ καθώς και άλλες συναλλαγές παραγώγων με αντισυμβαλλόμενες ξένες τράπεζες ύψους μερικών δις ευρώ.
Τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί ο δανεισμός της από το ευρωσύστημα κατά περίπου 9 δις ευρώ ή κατά 25%.
Οι Ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς οι αγορές έχουν κλείσει γι' αυτές μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στη χώρα. Ο δανεισμός του εγχώριων τραπεζών από το ευρωσύστημα ανήρχετο το Δεκέμβριο σε 121 δις ευρώ.
"Αυτά είναι κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης. Είμαι σίγουρος ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, και καθώς το κλίμα στην αγορά θα βελτιώνεται, η πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές μπορεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2013, πριν από την επιστροφή της χώρας στις αγορές", είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr